Sosyal Psikoloji 2 Deneme Sınavı Sorusu #977213

Siyahların kendilerini yüceltmek için geliştirdikleri “siyah güzeldir” sloganı aşağıdakilerden hangisi kapsamında değerlendirilebilir?


Gruplar Arası Rekabet

Sosyal Yaratıcılık

Sosyal Hareketlilik

Sosyal Değişim

Sosyal Karşılaştırma


Yanıt Açıklaması:

Sosyal yaratıcılık, sosyal kimlik kuramı bağlamında alt statüdeki grup üyelerinin statükoyu değiştiremedikleri durumda, olumsuz olan sosyal kimliklerini olumluya çevirmek için bulduğu yolları ifade eder. 

Üç sosyal yaratıcılık stratejisinden söz edilebilir:

Düşük statülü grup, gruplar arası karşılaştırmada kendi lehine olacak yeni karşılaştırma boyutu bulur. Diğer bir deyişle, kendinde “olumlu” bir özellik “keşfeder”. Örneğin takım başarılı değilse ve bu durum değişmeyecekse taraftar kendi takımını diğerleriyle sahadaki başarısı temelinde değil, mesela “tribündeki başarı”sı temelinde kıyaslayacaktır.

Daha önceden olumsuz olarak algılanan içgrup özelliklerine bu kez olumlu anlamlar yükleme girişimlerinde bulunma diğer bir stratejidir. Buna en ünlü örnek, siyahların kendilerini yüceltmek için geliştirdikleri “siyah güzeldir” sloganıdır.

Son bir strateji, grubun kendini daha alt statüdeki gruplarla karşılaştırarak olumlu sosyal kimliğe ulaşmasıdır. Ligde daha alt sıralarda bir takımla kıyaslama yapmak, görece başarısız bir takımın taraftarlarını rahatlacaktır. Yoksul birinin kendini zenginler yerine, kendinden daha yoksul olanlarla kıyaslaması da başka bir örnektir.

Doğru cevap B seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum