Sosyal Psikoloji 2 Deneme Sınavı Sorusu #976713

Aşağıdakilerden hangisi informel grupların üyelerine sağladığı avantajlardan birisi değildir?


Grup üyelerini bir arada tutan sosyal değerleri bütünleştirir ve pekiştirirler.

İnformel gruplar, üyelerine sosyal tatmin imkânı sağlarlar.

İnformel gruplar, üyelerine daha fazla bilgi aktararak onları kolay yönlendirirler.

İnformel gruplar, belirli bir amacı gerçekleştirmek amacıyla oluştuklarından, gruplar başarılı takımlara dönüşebilirler. 

İnformel gruplar üyelerine rehberlik ederek grup normlarını öğretir, davranışlarını standartlaştırır ve diğer insanlardan neler beklenebileceğine ilişkin onları aydınlatır.


Yanıt Açıklaması:

İnformel gruplar üyelerine bazı avantajlar sağlarlar: Birincisi grup üyelerini bir arada tutan sosyal değerleri bütünleştirir ve pekiştirirler. Bu değerler ileride grubun davranışlarını oluşturan, onları yöneten normlara dönüşür. Eğer grup üyeleri, karşılıklı destek değerini benimsiyorlarsa bir takım olarak hareket edebilme yeteneğine sahip olabilirler. İkinci olarak informel gruplar, üyelerine sosyal tatmin imkânı sağlarlar. İnformel grupların üyeleri, genelde yakın arkadaşlık bağları içinde olduklarından grup üyelerine bir benlik, aynı zamanda da bir statü sağlarlar. Üçüncü olarak informel gruplar, üyelerine daha fazla bilgi aktararak onları kolay yönlendirirler.Yani üyeler sahip oldukları bilgileri bir araya getirerek, işe yaramaz bilgi ve gözlemleri izole ederek, daha kısa zamanda bilgi sahibi olup eyleme geçerler. Çoğunlukla bilgiler, informel kanallarla formel kanallardan daha hızlı ve çabuk yayılır. Dördüncü olarak, informel gruplar üyelerine rehberlik ederek grup normlarını öğretir, davranışlarını standartlaştırır ve diğer insanlardan neler beklenebileceğine ilişkin onları aydınlatır. Bu da onların işlerini kolaylaştırır ve onlara esneklik sağlar.

Proje veya görev grupları, belirli bir amacı gerçekleştirmek amacıyla oluştuklarından, gruplar başarılı takımlara dönüşebilirler.

Doğru cevap D seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum