Sosyal Psikoloji 2 Deneme Sınavı Sorusu #979864

Aşağıda verilen otoriteryen kişiliği saptamaya yarayan boyutlardan hangisi doğru değildir?


  • Yıkıcılık ve sinisizm: Genelleşmiş bir düşmanlık, insanlarıyerme ya da onlara iftira atma
  • Cinsellik: Cinsellikle ilgili faaliyetlere yönelik aşırı ilgisizlik.
  • Gelenekçilik: Geleneksel, orta sınıf değerlerine katı bağlılık.
  • Otoriteryen boyun eğme: Ait olunan grubun idealize edilmiş ahlaki otoritelerine yönelik, sorgulayıcı, boyun eğici tutum.
  •  Otoriteryen saldırganlık: Geleneksel değerleri çiğneyenleri ya da çiğnemek isteyenleri yakalamak için tetikte olma, onları kınama, reddetme ve cezalandırma eğilimi.

Yanıt Açıklaması:

F ölçeğinde, otoriteryen kişiliği saptamaya yarayan dokuz boyut mevcuttur. Bunlar kısaca şöyle açıklanabilir:

  1. Gelenekçilik: Geleneksel, orta sınıf değerlerine katı bağlılık.
  2. Otoriteryen boyun eğme: Ait olunan grubun idealize edilmiş ahlaki otoritelerine yönelik, sorgulayıcı, boyun eğici tutum.
  3. Otoriteryen saldırganlık: Geleneksel değerleri çiğneyenleri ya da çiğnemek isteyenleri yakalamak için tetikte olma, onları kınama, reddetme ve cezalandırma eğilimi.
  4. Öznelci bakış karşıtlığı: Öznel, yaratıcı, esnek düşünmeye karşı olma
  5.  Boş inançlı ve kalıpyargılı olma: Bireyin, kaderinin mistik olarak belirlendiğine dair inançlara sahip ve katı kategorilerle düşünme eğiliminde olması
  6.  Güç ve “sertlik”: Sürekli baskı-boyun eğme, güçlü-zayıf, lider-takipçi boyutlarıyla düşünmek ve kaygı duymak, güçlü kişilerle özdeşleşme, dayanıklılık ve sertlik konusunda abartılı bir iddia sahibi olma
  7. Yıkıcılık ve sinisizm: Genelleşmiş bir düşmanlık, insanlarıyerme ya da onlara iftira atma
  8. Yansıtma eğilimi: Dünyada olan bitenin vahşi ve tehlikeli olduğuna inanmaya yatkınlık; bilinç dışı çatışmaları dışarı yansıtma
  9. Cinsellik: Cinsellikle ilgili faaliyetlere yönelik abartılı ilgi.

Tüm bu boyutlar içinde, otoriteryen kişiliğin saptanmasında özellikle ilk üç boyutun (gelenekçilik, otoriteryen boyun eğme ve otoriteryen saldırganlık) önemli olduğu belirtilmektedir (Augostinos, Walker ve Donaghue, 2006: 227).

Yorumlar
  • 0 Yorum