Sosyal Psikoloji 2 Deneme Sınavı Sorusu #952104

Aşağıdakilerden hangisi informel grupların üyelerine sağladığı faydalardan biri değildir?


Grup üyelerini bir arada tutan sosyal değerleri bütünleştirme

Üyelerine sosyal tatmin imkânı sağlama

Üyelerine daha fazla bilgi aktararak onları kolay yönlendirme

Üyelerine rehberlik ederek grup normlarını öğretme

Hedefin gerçekleşmesi ile grubun ortadan kalkması


Yanıt Açıklaması:

İnformel gruplar üyelerine bazı avantajlar sağlarlar:

  1. İnformel gruplar, grup üyelerini bir arada tutan sosyal değerleri bütünleştirir ve pekiştirirler. Bu değerler ileride grubun davranışlarını oluşturan, onları yöneten normlara dönüşür. Eğer grup üyeleri, karşılıklı destek değerini benimsiyorlarsa bir takım olarak hareket edebilme yeteneğine sahip olabilirler.
  2. İnformel gruplar, üyelerine sosyal tatmin imkânı sağlarlar. İnformel grupların üyeleri, genelde yakın arkadaşlık bağları içinde olduklarından grup üyelerine bir benlik, aynı zamanda da bir statü sağlarlar.
  3. İnformel gruplar, üyelerine daha fazla bilgi aktararak onları kolay yönlendirirler. Yani üyeler sahip oldukları bilgileri bir araya getirerek, işe yaramaz bilgi ve gözlemleri izole ederek, daha kısa zamanda bilgi sahibi olup eyleme geçerler. Çoğunlukla bilgiler, informel kanallarla formel kanallardan daha hızlı ve çabuk yayılır.
  4. İnformel gruplar üyelerine rehberlik ederek grup normlarını öğretir, davranışlarını standartlaştırır ve diğer insanlardan neler beklenebileceğine ilişkin onları aydınlatır. Bu da onların işlerini kolaylaştırır ve onlara esneklik sağlar. Doğru yanıt E’dir.
Yorumlar
  • 0 Yorum