Sosyal Psikoloji 2 Deneme Sınavı Sorusu #952107

Aşağıdakilerden faaliyetlerden hangisi grup gelişim sürecinin 3. aşamasında yer alır?


Bireylerin çeşitli konular hakkında birbirlerinin düşüncelerini sınamaları

Gerçekleştirilen faaliyetlerin eksikliklerinin tartışılması

Grup üyelerinin aktif bir biçimde amaçları gerçekleştirmeye çalışmaları

Grup amaçlarının belirginleştirilmesi

Amaçlara uygun rol ve görevlerin ortaya konması


Yanıt Açıklaması:

Gruplar dört aşamalı bir süreç sonucunda oluşurlar. Bu süreçler; karşılıklı kabul, iletişim ve karar verme, güdü ve üretkenlik, kontrol ve organizasyon aşamalarıdır.

Karşılıklı Kabul: Bireylerin ilk defa bir araya geldikleri ve grubun amacının, yapısının henüz netleşmediği aşamadır. Bireyler, çeşitli konular hakkındaki düşüncelerini sınarlar. Üyeler birbirini yeterince tanıyınca tartışmalar daha hassas konulara yönelir. Bu yolla bireyler birbirlerinin tepkilerini, bilgilerini ve ne derece uzman olduklarını öğrenirler.

İletişim ve Karar Verme: Grup üyeleri birbirlerini benimseyip kabul ettikten sonra grup, çeşitli konulardaki duygu ve fikirlerini daha açıklıkla tartışmaya başlar. Bu aşamada üyeler birbirlerinin zıt fikirlerine daha toleranslı bir biçimde bakar ve bu tartışmalardan yeni ve olumlu sonuçlar çıkarma yoluna giderler. Üyelerin tartışmaları sonucunda grup amaçları belirginleşir. Daha sonra bu amaçlara uygun yeni rol ve görevler ortaya konulur.

Güdü ve Verimlilik: Bu aşamada artık bireysel ilgiler ve görüşler bir kenara bırakılarak gruba yarar sağlayan diğer noktalara gelinir. Burada grup üyeleri, aktif bir biçimde birbirlerine yardımcı olarak amaçları gerçekleştirme yoluna giderler. Motive olan üyeler, daha aktif ve yaratıcı bir biçimde çalışırlar. Bu aşamada grubun çalışması tamamlanmış ve grup son aşamaya gelmiş durumdadır.

Kontrol ve Organizasyon: Dördüncü aşamada grup, etkili bir biçimde amaçlarını yerine getirmeye çabalar. Olgun bir grupta üyelerin faaliyetleri esnektir ve üyeler bunları kendiliğinden yerine getirirler. Herhangi bir yapısal zorlama söz konusu değildir. Olgun gruplar, faaliyetlerini değerlendirerek başarı ve başarısızlıklarını, eksikliklerini tartışırlar. Doğru yanıt C’dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum