Sosyal Psikoloji 2 Deneme Sınavı Sorusu #1067034

Teorik eleştiri kapsamında, bireyselci teori ve modellerin bireyler ve onların davranışlarını dayandırdıkları temel varsayımlar problemli görülür. Bu varsayım- lar bireyselci yaklaşımların sağlıkla ilişkili davranışları neden etkili bir biçimde değiştiremediğini açıklamaya yardım edebilir. Aşağıdakilerden hangisi "İnsanların seçenekleri vardır ve insanlar yaşam tarzları üzerinde kontrol sahibidir." varsayımına karşı geliştirilen bir eleştiri olabilir?


Sadece bireylere ve onların davranışlarına odaklanmak, insanların yaşam tarzındaki seçenekleri ciddi biçimde sınırlayan maddi dezavantajları dikkate almaz.

Toplumdaki bazı gruplar (örneğin kadınlar, yoksullar) genellikle bağımsız tüketici stereotipine (kalıbına) uymazlar.

İnsanlar “iyi” ve “kötü” davranışlar arasında bir denge gözetirler.

İnsanlar sağlık davranışlarını sadece birbiriyle ilişkili olarak düşünmekle kalmaz ama bunları yaşamdan zevk almakla ilişkilendirerek de düşünürler.

İnsanlar davranışların birbirlerinden ayrı olarak incelenebileceğini düşünür. 


Yanıt Açıklaması:

Aşağıda bireyselci yaklaşımların birey ve davranışlarına ilişkin dört varsayım ve bu varsayımlara karşı geliştirilen eleştiriler birlikte ele alınmıştır:

Varsayım: İnsanların seçenekleri vardır ve insanlar yaşam tarzları üzerinde kontrol sahibidirler.

Eleştiri: Sadece bireylere ve onların davranışlarına odaklanmak, insanların yaşam tarzındaki seçenekleri ciddi biçimde sınırlayan maddi dezavantajları dikkate almaz.

Yorumlar
  • 0 Yorum