Sosyal Sorunlar Deneme Sınavı Sorusu #384199

Aşağıdakilerden hangisi Amartya Sen’in yapabilirlikler yaklaşımından farklı olarak Mertha Nussbaum’un ileri sürdüğü yapabilirlikler konularından değildir?


Bütünlük

Yakın ilişki

Ekonomik ihtiyaçlar

Muhakeme- Pratik akıl

Duygular


Yanıt Açıklaması:

Yine Sen’in ortaya koyduğu yapabilirlik yaklaşımından farklı olarak, Nussbaum’un yapabilirlikler yaklaşımı her birey için garanti edilmesi gereken 10 temel yapabilirlik içermekte (Nussba- um, 2000, 78-80 ve 2011, 33-34) ve hükümetler bireyleri bu 10 temel yapabilirliği gerçekleştirme özgürlüklerini garanti etmelidirler. Bu yapabilirlikler şu şekilde sıralanmaktadır (Nussbaum, 2000, 78-80; 2006, 58-59):
1. Hayat (Life): Normal bir yaşam süresinin sonuna kadar yasayabilmek. Çok erken ölmemek ya da yaşamaya değmeyecek kadar çok kısa bir yaşama sahip olmamak.
2. Sağlık (Bodily Health): İyi bir sağlığa sahip olmak; üretken olmak, yeteri kadar beslene- bilmek; yeterli bir eve sahip olmak.
3. Bütünlük (Bodily Integrity): Bir yerden başka bir yere özgürce hareket edebilmek; saldırıdan, cinsel tacizden ve şiddetten uzak olmak; üremede (evlilikte) seçim sansına sahip olmak.
4..Duyumlar, Hayal Gücü ve Düşünce (Sen- ses, Imagination and ought): Duyularını kullanabilmek, hayal kurabilmek ve düşünebilmek. Bunları insanca yerine getirebilmek. Ayrıca, bunları yerine getirirken yeteri kadar eğitime sahip olmak.
5. Duygular (Emotions): Dışlardaki insanlarla ve cisimlerle sevgi bağı kurabilmek; (bizi) kişiyi sevenleri ve kollayanları karşılıklı biçimde sevebilmek. Sevdiklerimizin yokluğunda büyük üzüntü duyabilmek.
6. Muhakeme-Pratik Akıl (Practical Reason): “İyi” kavramını düşünebilmek. Birisinin yaşamını planlamada iyice düşünüp karar verebilmek.
7. Yakın İlişki(A iliation): Birileriyle yaşayabilmek; diğer insanlara ilgi ve yakınlık duymak; farklı sosyal ilişkiler kurabilmek; başkasının içinde bulunduğu durumu düşünebilmek.
8. Kendine saygı duyabilmek; diğerlerinin haklarına sahip olabilmek, diğer insanlarla eşit olmak.
9. Hayvanlar – Bitkiler (Other Species): Hayvanlarla bitkilerle ve doğa ile yakın ilişki kurmak ve ilgi duymak.
10. Oyun (Play): Gülebilmek, oyun oynayabilmek, eğlenebilmek.
10.Çevresinde Kontrol Gücünün Bulunması (Control Over One’s Environment):
a. Siyasi: Siyasi seçimlere etkin bir şekilde katılabilmek; siyasi katılım hakkına sahip olmak, serbestçe konuşma hakkına sahip olmak.
b. Maddi: Mülk sahibi olabilmek; diğerleriyle eşit mülk haklarına sahip olmak, diğer insanlarla eşit haklar çerçevesinde iş arayabilmek; iş yerinde insan yerine konmak; diğer isçilerle karşılıklı tanıma içerisinde anlamlı ilişkiler kurabilmek.

Yorumlar
  • 0 Yorum