Sosyoloji 1 Deneme Sınavı Sorusu #1195644

Aşağıdakilerden hangisi fonksiyonalist kuramın özelliklerinden biri değildir?


Toplumlar birer bütün olarak birbirleriyleilişkili parçalardan meydana gelen sistem- lerdir. Her parçanın anlamı, sistem içindeki işlevi ve bütünle olan ilişkisi bakımından ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle toplum, birbirine bağımlı ve sistemin bütünleşmesi- ne katkıda bulunan parçalardan oluşan bir sistemdir.

Sistem kavramı, fonksiyonalist bakış açı- sının merkezinde yer almaktadır. Sistemi oluşturan parçaların bütünle olan işlevsel ilişkisi, fonksiyonalizmi diğer yaklaşımlar- dan ayıran bir özellik olarak kabul edilir.

C¸ıkar çatışmaları, değerli kaynakları kontroledenler ile edemeyenler arasında gerçekleşir.

Toplumsal sistemi oluşturan parçaların herbiri, sistemin ihtiyaçlarını karşılayan özel işlevleri yerine getirdikleri için vazgeçilmez bir öneme sahiptir.

Toplumsal sistemin tüm parçalarının bü- tünleşmesi, ‘kusursuz’ bir şekilde gerçekle- şemez.


Yanıt Açıklaması:

Fonksiyonalist kuramın bazı temel özellikleri kısaca şu şekilde sıralanabilir:

  • Toplumlar birer bütün olarak birbirleriyleilişkili parçalardan meydana gelen sistem- lerdir. Her parçanın anlamı, sistem içindeki işlevi ve bütünle olan ilişkisi bakımından ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle toplum, birbirine bağımlı ve sistemin bütünleşmesi- ne katkıda bulunan parçalardan oluşan bir sistemdir.

  • Sistem kavramı, fonksiyonalist bakış açı- sının merkezinde yer almaktadır. Sistemi oluşturan parçaların bütünle olan işlevsel ilişkisi, fonksiyonalizmi diğer yaklaşımlar- dan ayıran bir özellik olarak kabul edilir.

  • Toplumsal sistemi oluşturan parçaların herbiri, sistemin ihtiyaçlarını karşılayan özel işlevleri yerine getirdikleri için vazgeçilmez bir öneme sahiptir.

  • Toplumsal sistemin tüm parçalarının bü- tünleşmesi, ‘kusursuz’ bir şekilde gerçekle- şemez. Toplumsal sistemler, çeşitli kurumlar arasında uyumlu bir denge kurma eğilimi göstermektedir. Ancak “kötü bütünleşme” unsurlarına her zaman rastlanabileceği için toplumsal denetim mekanizmaları bu an- lamda önem taşır.

Yorumlar
  • 0 Yorum