Sosyoloji 1 Deneme Sınavı Sorusu #1232568

  1. Devlet toplumsal düzeni korur, kapitalist üretim ilişkilerine dayalı toplumsal düzende ise bazı sınıf ve gruplar, diğerlerinden daha fazla ayrıcalığa sahiptir.
  2. Devlet, şiddet kullanımını tekeline almaya çalışan bir aygıttır, ancak bunu sadece bir sınıfın egemenliğini sürdürmesi için yapmaz.
  3. Özel mülkiyete sahip olup olmama üzerinden tanımlanan sınıflar arasındaki mücadele, tarihin itici gücü ya da motorudur.
  4. Devlet, egemen sınıfın sömürülen sınıfları baskı altında tutmak için kullandığı bir mekanizmadır.
  5. Devletin ortaya çıkışı sadece sınıflar arası mücadeleye indirgenemez, savaşlar ve teknolojik gelişmeler en az sınıf mücadeleleri kadar önemlidir.

Hangisi Weberyan devlet anlayışının özelliklerindendir?


II ve III

I, II, V

I, II, IV, V

I, II, III, IV, V

III ve IV


Yanıt Açıklaması:

Başta Max Weber olmak üzere Marksist olmayan birçok fikir adamı tarafından geliştirilmiş ve Weberyan diyebileceğimiz devlet anlayışında, devlet, belli fonksiyonları yerine getirmek için karmaşık gelişmeler neticesinde ortaya çıkmış hakim sınıfın baskı aracı olmaya indirgenemeyecek bir mekanizmadır. Devletin ortaya çıkışı sadece sınıflar arası mücadeleye indirgenemez, savaşlar ve teknolojik gelişmeler en az sınıf mücadeleleri kadar önemlidir. Devlet, şiddet kullanımını tekeline almaya çalışan bir aygıttır, ancak bunu sadece bir sınıfın egemenliğini sürdürmesi için yapmaz. Devlet toplumsal düzeni korur, kapitalist üretim ilişkilerine dayalı toplumsal düzende ise bazı sınıf ve gruplar, diğerlerinden daha fazla ayrıcalığa sahiptir. Bu anlamda devlet eşitsizlikleri de korumuş olur, ancak bunu kabul etmek demek devletin sadece bir sınıfın hizmetinde olduğunu kabul anlamına gelmez.

Yorumlar
  • 0 Yorum