Sosyoloji 1 Deneme Sınavı Sorusu #1358415

Daha önceki ve sonraki devrimler içinde kitlesel bir nitelik taşıyan ve aynı zamanda çağdaş devrimler içinde dünyayı kapsama özelliğine sahip tek toplumsal devrim olarak kabul edilen kavram aşağıdakilerden hangisidir?


Fransız devrimi

Endüstri devrimi

Bilimsel devrim

Sanayi devrimi

Aydınlanma düşüncesi


Yanıt Açıklaması:

Endüstri devrimi (Sanayi devrimi) 18. yüzyıl sonlarında İngiltere’de başlayan ve 19. yüzyılda bütün Batı Avrupa ve Amerika’ya yayılmış, insanlık tarihinde ilk defa toplumların üretim güçlerinin değişimini gerçekleştirmiştir.

Bilimsel Devrim’in Newton’un evrensel yerçekimi yasasını keşfetmesiyle başladığı kabul edilmektedir. Doğa anlayışı değişmiş, Tanrı tarafından yönetilen bir doğa anlayışından belli yasalara göre işleyen ve kendini düzenleyen bir mekanizma olarak doğa düşüncesine geçilmiştir.

Aydınlanma düşüncesi ise 18. yüzyılda Batı Avrupa’da egemen olan, geleneğe ve dini sistemlere dayalı dünya görüşüne karşı akıl ve bilime dayalı yeni bir düşünce sistemidir.

Yukarıda bahsi edilen kavram ise Fransız Devrimi’dir. Aydınlanma düşünürlerinin fikirleriyle temelleri oluşturulan Fransız Devrimi, eşitlik, özgürlük, güçlerin ayrılığı, hoşgörü gibi Aydınlanmanın ilkelerini uygulamaya koymuştur ve daha önceki ve sonraki devrimler içinde kitlesel bir nitelik taşıyan ve aynı zamanda çağdaş devrimler içinde dünyayı kapsama özelliğine sahip tek toplumsal devrim olarak kabul edilmektedir (Hobsbawm, 2008: 64). Doğru cevap A'dır. 

Yorumlar
  • 0 Yorum