Sosyoloji 1 Deneme Sınavı Sorusu #1358568

Yeni Sol Gerçekçilik suç eğilimlerini azaltmak üzere toplumsal ölçekte birçok reformların yapılmasının çözüm olabileceğine işaret etmektedir. Bu çözümler arasında aşağıdakilerden hangisi yer almaz?


Yasa uygulayıcılar, asker-polis tekniklerine dayanmak yerine topluma karşı daha duyarlı hale getirilmelidir.

Polisler kendi bölgelerindeki önceliklerini belirlerken sözü geçen vatandaşların da ve yerel toplulukların güvenini kazanabilecekleri “minimal polislik” uygulamasına geçmelidir.

Suçu önlemek devletin görevi değildir, sorumlu vatandaşlar da suçun önlenmesinde görev almalıdırlar, örneğin herkes mahallesinin bekçisi gibi davranmakla yükümlüdür.

Orta vadede mahkûmların sayısını azaltmak hedeflenmeli ve hapishane yerine geçebilecek gözetim altında olmanın dışında başka çağdaş cezai yöntemler bulunmalıdır.

Polis teşkilatı içinde bulunduğu topluma karşı daha hassas olan uygulamalara geçmeli ve daha demokratik şekillerde denetlenebilen sorumlu polis anlayışı geliştirilmelidir.


Yanıt Açıklaması:

Yeni Sol Gerçekçilik suç eğilimlerini azaltmak üzere toplumsal ölçekte birçok reformların yapıl- masının çözüm olabileceğine işaret etmektedir. Bu yaklaşımın suçu ortadan kaldırmak için önerdiği politika yönelimli iyileştirmeleri ve pragmatik çö- zümleri sıralayacak olursak (Bilton vd., 2008: 398; Giddens, 2005: 213);

  1. Yasa uygulayıcılar, asker-polis tekniklerine dayanmak yerine topluma karşı daha duyarlı hale getirilmelidir.
  2. Polisler kendi bölgelerindeki önceliklerini belirlerken sözü geçen vatandaşların da ve yerel toplulukların güvenini kazanabilecekleri “minimal polislik” uygulamasına geçmelidir.
  3. Makro düzeyde toplumsal adaletin sağlanması çok önemlidir; hükümetler ekonomik ve eğitim açısından köklü çözümler üret- mek için maddi ödülleri, istihdam olanak- larını, konut ve topluma dönük hizmetler geliştirmelidirler.
  4. Orta vadede mahkûmların sayısını azaltmak hedeflenmeli ve hapishane yerine geçebilecek gözetim altında olmanın dışında başka çağdaş cezai yöntemler bulunmalıdır.
  5. Polis teşkilatı içinde bulunduğu topluma karşı daha hassas olan uygulamalara geçmeli ve daha demokratik şekillerde denetlenebilen sorumlu polis anlayışı geliştirilmelidir. Polis teşkilatı olaylara müdahale tarz ve yöntemlerini tekrar gözden geçirmeli ve daha demokratik yollar benimsemelidir.

Diğer taraftan Sağ Gerçekçilik yaklaşımında ise suçu önlemek devletin görevi değildir, sorumlu vatandaşlar da suçun önlenmesinde görev almalıdırlar, örneğin herkes mahallesinin bekçisi gibi davranmakla yükümlüdür. suçu denetlemede bazı yüklerin toplumun sıradan üyeleri tarafından da omuzlanması gerektiğinde ısrar etmişlerdir.

Yorumlar
  • 0 Yorum