Sosyoloji 1 Deneme Sınavı Sorusu #1358583

Ailelere yönelik eleştirel kuramlar arasında, ailedeki son dönem gelişmeleri Eli Zaretsky hangi bakış açısıyla çözümlemiştir?


Marksist

Feminist

Sosyalist

Nihilist

Kapitalist


Yanıt Açıklaması:

Engels'in 1884 yılında yayınlanan Ailenin, Özel Mülkiyetin ve Devletin Kökeni atlı kitabı, Marksist bakış açısı ile aile üzerinde yapılmış en erken çalışma olarak kabul edilir. Engels, ailenin kökeni ve zaman içinde evrimini araştırmıştır. Engels, tek eşli çekirdek ailenin, özellikle üretim araçları ve mülkiyetin ortaya çıkması ile birlikte geliştiğini ileri sürmektedir. Tek eşli çekirdek aile, özellikle üretim araçlarının özel mülkiyeti ve devletin ortaya çıkmasıyla birlikte gelişmiştir. Devlet, özel mülkiyetin korunması için yasaları kurumlaştırmış ve tek eşlilik kurallarını yürürlüğe koymuştur. Bu evlilik biçimi ve aile, erkeklerin sahip olduğu özel mülkiyetin, varislerine miras yolu ile geçmesi ve bu mirasçıların meşrulaşmasıdır.

Eli Zanetsky, ailedeki son dönem gelişmeleri Marksist bakış açısı ile çözümlemiştir.  Zanetsy'e göre, modern kapitalist toplumlarda aile, ekonomiden ayrı olarak özel bir yaşam yanılsaması yaratmaktadır. Endüstrileşme sürecinde fabrika üretiminin gelişmesi ile iş ve aile yaşamı birbirinden ayrılmıştır. Bu bağlamda aile, üretimin yapılmadığı var sayılan özel yaşamla özdeşleştirilir. Oysa aile, kapitalist ekonomiye en önemli desteği oluşturur. Zaretsky, kapitalist sistemin ev kadınlarının ev-içi emeğine dayandığını belirtmektedir. Zaretsky ve Foreman gibi kuramcılar kapitalist sistemde kadının alta sıralanmasını üretimin evin dışında, başka alanda yapılmasına bağlamıştır. Bu bağlamda kapitalist sistemde ailenin kadına ait 'özel alan'da yer aldığı kabul edilir. Burada çarpıcı olan nokta 'kadınlık', 'özel alan' ve aile hayatı gibi kavramların kapitalizm tarafından ortaya atıldığı ve tanımlandığıdır. Bu nedenle bu kavramların tarihsel özgüllükleri içinde değerlendirilmeleri elzemdir. Kadınların özgül konumun anlaşılması için kadınlar hem çalışan-üreten hem de anne-yeniden üreten olarak düşünülmelidir. Kadınların alta sıralanmasının anlaşılması ancak bu iki rolü bir arada düşünerek mümkündür. Kapitalist sistemde kadınların ezilmesi, toplumda anneliğin organizasyonu ve anlamı ile kadınların ücretli iş gücüne katılıp katılmamasıyla ilişkilendirilmelidir.  

Yorumlar
  • 0 Yorum