Sosyoloji 2 Deneme Sınavı Sorusu #932135

I. Toplumsal ilişkiler ve gruplar, medya ve yeni teknolojiler tarafından desteklenir ve geliştirilir.

II. Uzaklık ve mekan önemini kaybetmiştir.

III. Ötekini dışlayarak bağlılık geliştirmek esastır.

IV. Toplumsal farklılık ve değişim sınırlıdır.

V. Değişen yapısı insanları ilksel kimlik ve gruplarına sarılmaya itmiştir.

VI. Radikal bir kollektivizm akımının doğmasına neden olmuştur.

Yukarıda verilenlerden hangileri Castells'in "Ağ Toplumu" ile ilgili doğru bilgi içermektedir?


III, V, VI

II, III

I, II, V

IV, V

I, VI


Yanıt Açıklaması:

Manuel Castells’e göre, enformasyon ve bilişim teknolojilerinde meydana gelen devrimler tüm toplumsal ilişkilerimizi geri dönülmez bir biçimde dönüştürmektedir. Bilişim devrimi, basitçe ekonomik bir olgu değildir. Bilişim alanındaki devrimler, yeni bir toplumsal düzen tipine ve yeni bir enformasyon toplumuna veya ağ toplumuna yol açma potansiyeline sahiptir. Enformasyon toplumları, sadece bilginin önemli olduğu toplumlar değildir. Aynı zamanda, bu topluluklardaki bilgi ağlarının toplumsal hayata nüfuz ettiği ve onun temelini teşkil ettiği söylenebilir. İş hayatı ve boş zaman faaliyetlerinden oy verme davranışına ve alışverişlere kadar bütün bireysel ve toplumsal etkinlik biçimlerini etkilemektedir. Ağ toplumunda toplumsal ilişkiler ve gruplar, medya ve yeni teknolojiler tarafından desteklenir ve geliştirilir; ancak giderek bilgisayarlar ve mobil telefonlar aracılığıyla interaktif ve kişiler arası hâle gelir. Ağlar ve enformasyon akışları sadece ağ toplumunun bir parçası değildir, bizzat kültürün kendisi hâline gelmiştir. Enformasyon ağlarının dünya çapında işlediği bir ağ toplumu çağında uzaklık ve mekân önemini kaybetmiştir . Manuel Castells’e göre, bireyler artık küresel ve yerel olarak örülmüş, birbiriyle bağıntılı ağ toplumu içinde yaşamaktadır. Castells, Ağ Toplumunun Yükselişi adlı eserinde interaktif bilgisayar ağlarının, yeni sosyal iletişim biçimleri ve kanalları yaratarak, hayatı şekillendirerek, aynı zamanda hayat tarafından şekillendirilip katlanarak büyüdüğünü belirtmektedir.

Castells’e göre, enformasyonu ön plana çıkaran ağ toplumu bilişim teknolojileri tarafından harekete geçirilen, bilişim ağlarında oluşan ve tüm küreye yayılmış yeni bir toplumsal organizasyon yapısıdır.

Tüketim toplumunun tek tipleştirici kültürel kodlarına ve ağ toplumunun sanal gerçekliğinin her an değişen belirsiz yapısına karşı insanlar gittikçe etnik, dini ya da cinsiyete dayanan ilksel kimliklerine ve gruplarına sarılmaya başlamışlardır.

Yorumlar
  • 0 Yorum