Sosyoloji 2 Deneme Sınavı Sorusu #932391

I. Türkiye'nin dışarıya açılma politikasını benimsemesi

II. Kentlerde serbest ticaret, bankacılık vb alanlarda yeni kurumlar ortaya çıkması

III. Türkiye'nin haberleşme kapasitesinin artması

IV. Planlama yetkisinin merkezde toplanması

V. Kent içinde ruhsatlı ve ruhsatsız yapılanma meydana gelmesi

Yukarıdakilerden hangisi  kentsel dönüşümün 1980 ve 2000 yılları arasında yaşanan ikinci dönemine ait bir durum değildir?


I

IV

III

II

V


Yanıt Açıklaması:

Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) 1960 yılında kurulmuş, İmar ve İskan Bakanlığı’nın icracı kapasiteleri artırılmıştır. Planlama yetkisinin merkezde toplanması merkezi bir planlama anlayışını da beraberinde getirmiştir. Bu birinci döneme ait bir durumdur.

İkinci dönem büyük kentlerin dışa açık liberal ekonomiden ve küreselleşmeden etkilendiği 1980 ve 2000 yılları arasıdır. 1980’lerden sonra, dışarıya açılma politikasının benimsenmesiyle Türkiye bağlamında değişimler yaşanmaya başlanmıştır. Dışa açık ihracata yönelik kalkınma modeli uygulanmış; kentlerde sermaye piyasaları, serbest ticaret ve üretim, bankacılık alanlarında yeni kurumlar oluşmaya başlamış; altyapı politikalarında telekomünikasyon yatırımlarına öncelik verilmiş ve Türkiye’nin haberleşme kapasitesi artırılmıştır. 1980-2000 yılları arasında metropoliten kentlerde iki önemli gelişme gözlemlenmiştir. Bir yandan kent içinde ruhsatlı ve ruhsatsız yapılanma meydana gelmiş, öte yandan yerleşim alanları merkez dışına yayılmıştır. Bu dönemde kentsel dönüşüm kentiçi konut alanlarının yanı sıra, sanayi, merkez ve kıyı alanlarında da gözlemlenir. Yaşam kalitesi düşmüş ve riskli alanların yenilenmesi, sağlıklaştırılması veya yeniden canlandırılması şeklinde olmuştur.

Yorumlar
  • 0 Yorum