Sosyoloji 2 Deneme Sınavı Sorusu #1025503

Aşağıdakilerden hangisi göçü hızlandıran ve kolaylaştıran faktörlerden biri değildir?


Ekonomik gelişmişlik, refah farklılıkları ve derin eşitsizlikler

Kapitalizmin ve piyasanın yarattığı iş gücü talebinin yoksul ülkelerden zengin ülkelere doğru olması

İyi refah seviyesi ve demokratik yönelimler içerisinde yaşama 

İç/etnik savaşların, açlık, kıtlık yönetimler altında yaşama tehlikesi

Otoriter yönelimler altında yaşama tehlikesi


Yanıt Açıklaması:

Bugün yerel veya uluslararası düzeyde göçü hızlandıran ve kolaylaştıran birçok faktör karşımıza çıkmaktadır: İlk olarak, iletişim ve ulaşım olanaklarının teknolojik olarak
gelişmesi göç etmeyi günden güne daha kolay ve ucuz hâle getirmektedir. Tüm dünyadan insanların internet sayesinde girdikleri kültürel alışveriş de göçleri teşvik eden başka bir unsurdur. İkincisi ve daha önemlisi, göçleri uluslararası düzeyde hızlandıran ve kalıcı hâle getiren ekonomik nedenlerden de söz edilebilir. Kuzey ve Güney arasındaki ekonomik gelişmişlik, refah farklılıkları ve derin eşitsizlikler güneyin yoksul ülkelerindeki insanların sürekli olarak Kuzeye doğru göç etmelerinin temel nedeni olarak görülebilir.

Günümüzün göç hareketleri, birçok farklı farktörün yanı sıra büyük ölçüde göçmen kabul eden ülkelerin ekonomik dalgalanmaları ve ulusal ekonomilerinin ihtiyaçlarına göre biçimlenmektedir. Bununla bağlantılı olarak küreselleşmenin az gelişmiş ülkelerde yol açtığı ekonomik krizler ve ticaret gelirlerinin yalnızca zengin ülkelere gitmesinin yarattığı bölgeselleşme eğilimleri de göçün ekonomik nedenleri arasındadır. İnsanların kuzeyden güneye göç etmelerini sağlayan esas faktörün refah açısından daha iyi ve insanca yaşam koşulları olduğu söylenebilir.


Üçüncüsü, ekonomik eşitsizliklerin yanı sıra, iç/etnik savaşların, açlık, kıtlık ve otoriter yönetimler altında yaşama tehlikesinin de günümüzde güneyden kuzeye doğru yaşanan uluslararası kitlesel göçlerin arkasındaki temel dinamikler olmaya devam ettiğini
görüyoruz. Dördüncü olarak, gelişmiş ülkelerin demografik (nüfus) açıdan ciddi oranlarda düşük doğurganlık düzeyinde bulunması uzun vadede bu ülkelerin nüfus açıklarını daha fazla sayıda göçmenleri kabul ederek giderme yoluna yönelmelerine zemin hazırlamaktadır. Bu nüfus eğilimleri, bugün ve ilerde yaşanabilecek göçlerin demografik saiklerle de sürebileceğinin işaretleridir.

Beşincisi, gelişmiş ülkelerdeki kapitalizmin ve piyasanın yarattığı iş gücü talebinin
yoksul ülkelerden zengin ülkelere doğru kitlesel bir göç eğiliminin temel motivasyonu
olduğunu tespit edebiliriz. Gelişmiş ülkelerde eğitimli nüfus içinden vasıfsız işlerin gerektirdiği iş gücünü karşılamak günden güne zorlaşmaktadır. Bu ülkelerde, tehlikeli, kirli ve itibarsız işleri yapacak göçmenlere ihtiyaç âdeta sürekli ve zaruri hâle gelmektedir. Doğru cevap C'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum