Sosyoloji 2 Deneme Sınavı Sorusu #943360

  1. Aşağıdakilerden hangisi Türkiye’ de göçmenlerin ve mültecilerin toplumla bütünleşmeleri için alınması gereken tedbirlerden değildir?


Toplumdaki bireylerle göçmen­lerin birbirleriyle etkileşime girebilecekleri, toplumsal alanların ve mekânların daraltılması gerekir. 

Farklılıkların altını çizmek yerine kurulabilecek ortaklıklar üze­rine kafa yormak ve kimliksel sınırları muğlaklaştırmak gerekir.

Kolektif düzeyde sosyal ve kül­türel temasların arttırılması için çeşitli projeler teşvik edilmelidir.

Göçmenlerin temel haklarını eşitlik ve ayrımcılık karşıtı bir anlayışla güvence altına almanın önemini tüm bürokrasi, siyaset kurumuna benimsetmek gerekir.

Kimlik merkezli değil, insan merkezli yaklaşımlarla insanların ortak sorunlarına ortak çözümler geliştirmek gibi bir perspektif benimsenmelidir.


Yanıt Açıklaması:

Suriyeli Mülteciler Meselesi: Toplumdaki göçmenlere yönelik olumsuz tutumların dönüştürülmesi için kısaca şu tür önlemleri almak ve hayata geçirmek gerekiyor: Toplumdaki bireylerle göçmen­lerin birbirleriyle etkileşime girebilecekleri, temas edecekleri ve alışverişte bulunacakları toplumsal alanların ve mekânların genişletilmesi ve çoğaltılması gerekiyor. Çoğunluğun tahakkümü yerine, toplumsal grupların birbirlerinden öğrenebilecekleri imkânları aza­miye çıkarmak gerekir. Farklılıkların altını çizmek yerine kurulabilecek ortaklıklar üze­rine kafa yormak ve kimliksel sınırları muğlaklaştırmak gerekir. Kurumsal ayrımcılıktan sakınmak için bürokratik mekanizmalara sürekli olarak farklılıklarla temas, yabancı in­sanların farklılıklarını kabul edebilecek bir diyalog anlayışını yerleştirmek gerekiyor. Göç­menler ve çoğunluk toplumu arasında hem bireysel hem de kolektif düzeyde sosyal ve kül­türel temasların arttırılması için çeşitli projeler teşvik edilmelidir. Toplumdaki bireylerin, göçmenlerle kültürel olarak karşılaşabilecekleri tüm imkânlar düşünülmeli, gerektiğinde bireysel ve kolektif olarak karşılaşmaları, birlikte vakit geçirmeleri ve tanışmaları sağlan­malıdır. Göçmenlerin temel haklarını eşitlik ve ayrımcılık karşıtı bir anlayışla güvence altına almanın önemini tüm bürokrasi, siyaset kurumuna benimsetmek gerekir. Kimlik merkezli değil, insan merkezli yaklaşımlarla insanların ortak sorunlarına ortak çözümler geliştirmek gibi bir perspektif benimsenmelidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum