Sosyolojide Araştırma Yöntem ve Teknikleri Deneme Sınavı Sorusu #43527

Aşağıdakilerden hangisi Paradigma'nın tanımıdır ?


17. ve 18. yüzyılda Batı Avrupa’da ortaya çıkan ve tüm dünyaya yayılan sanayi toplumunun bilimsel, teknolojik, ekonomik ve kurumsal açıdan örgütlenmesidir.
Belli bir bilimsel alanda rekabet eden teoriler arasında mukayeseli açıklama üstünlüğüne sahip olduğuna inanılan, bilimsel araştırmacıların çoğunluğu tarafından kabul gören ve araştırmacılara genel bir teorik çerçeve ve bakış açısı sunan modele-yaklaşımın
Modernitenin kültürüdür. Diğer bir ifade ile modernizm, modern toplumun düşünsel, kültürel, sanatsal ve ideolojik üst yapısıdır.
Sanayileşmeye dayalı sosyal, ekonomik ve kültürel gelişme aşamalarının (az gelişmiş toplum, gelişmekte olan toplum ve gelişmiş toplum biçimlerinin) tümüne verilen addır.
Düşünce tarihinde idealizm olarak bilinen ve düşüncenin maddeden önce geldiğini öne süren felsefe yaklaşımının karşıtını oluşturur.

Yanıt Açıklaması: Paradigma, belli bir bilimsel alanda rekabet eden teoriler arasında mukayeseli açıklama üstünlüğüne sahip olduğuna inanılan, bilimsel araştırmacıların çoğunluğu tarafından kabul gören ve araştırmacılara genel bir teorik çerçeve ve bakış açısı sunan modele-yaklaşımına verilen addır.
Yorumlar
  • 0 Yorum