Sosyolojide Araştırma Yöntem ve Teknikleri Deneme Sınavı Sorusu #772813

Nicel veri çözümleme ve yorumlama süreci bağlamında, sorulara verilen yanıt türlerini yanıt kategorileri olarak da adlandırmak mümkündür. Bu bağlamda, bir sorunun, yanıt kategorilerinden birinin bittiği yerde diğerinin başlaması söz konusu ise, bir diğer söyleyişle, örneklemde yer alan her örnek, ancak bir kategoride yer alıyorsa, bu durum, aşağıdakilerden hangisi ile adlandırılır?


Karşılıklı dışlama

Ortak kapsayıcılık

Bilinçli dışlama

Karşılıklı kapsayıcılık

Ortak dışlama


Yanıt Açıklaması:

İster nicel ister nitel yöntemle yürütülsün, bütün araştırmalarda araştırmacıların veri toplama amacı, araştırma problemlerinde sordukları soruyu yanıtlayabilmektir. Bununla birlikte, bu iki yöntem arasındaki pek çok farktan biri de veri çözümlemesi sürecinde karşımıza ç›kar. Niceliksel yöntemle veri toplamanın amacı, araştırma probleminin yanıtını sayısal verilerle ifade etmektir. Diğer bir deyişle, araştırma problemiyle ilgili olarak verilen yanıtlar sayılarla desteklenir.

Sorulara verilen yanıt türlerini yanıt kategorileri olarak da adlandırabiliriz. Farklı yanıt kategorileri olmakla birlikte hepsi iki ortak özelliği paylaşır:

  1. Karşılıklı dışlama : Bir sorunun yanıt kategorilerinden birinin bittiği yerde diğerinin bafllamasıdır. Diğer bir deyişle, örneklemde yer alan her örnek ancak bir kategoride yer alabilir. Aynı anda diğer kategoride yer alamaz.
  2. 2. Ortak kapsayıcılık: Bir sorunun yanıt kategorileri örneklem içinde yer alan herkesi bir kategoriye yerleştirir. Hiçbir örnek kategori dışı kalmaz (Elifson, 1982:26-27) .

 

Yorumlar
  • 0 Yorum