Sosyolojide Yakın Dönem Gelişmeler Deneme Sınavı Sorusu #1034575

Aşağıdakilerden hangisi Harvey'e göre kapitalist üretim tarzının postmodern çağda kaybolmayan özellikleri arasında yer almamaktadır?


Kapitalizm ekonomik büyümeye dayanmaktadır.

Gerçek değerlerde artış, emeğin üretim sürecinde sömürülmesine dayanmaktadır.

Kapitalizm örgütsel anlamda zorunlu bir dinamiktir.

Düzenli bir büyüme oranı, kapitalist bir ekonominin sağlığı açısından vazgeçilmez değildir. 

Kapitalizm, teknolojik anlamda zorunlu bir dinamiktir.


Yanıt Açıklaması:

Harvey (1997: 199), kapitalist üretim tarzının, postmodern çağda kaybolmayan 3 özelliğini şu şekilde sıralamaktadır:
1. Kapitalizm ekonomik büyümeye dayanmaktadır. Düzenli bir büyüme oranı, kapitalist bir ekonominin sağlığı açısından vazgeçilmez bir nitelik taşımaktadır. Büyüme, hem kaçınılmaz hem de iyi bir şey olarak iddia edilmekte ve kapitalizmin ideolojisinin köşe taşlarından birini oluşturmaktadır. Buna bağlı olarak büyümenin olmadığı durumlar kriz olarak tanımlanır.
2. Gerçek değerlerde artış, emeğin üretim sürecinde sömürülmesine dayanmaktadır. Bu durum, kâr sağlamak amacıyla işçilerin ürettiği metaların değerinden daha azının işçilere ödenmesi anlamına gelmektedir. Hem üretim sürecinde hem de piyasada emek üzerindeki kontrol, kapitalizmin varlığını devam ettirmesi için yaşamsal bir önem taşımaktadır.
3. Kapitalizm, teknolojik ve örgütsel anlamda zorunlu olarak dinamiktir. Her zaman örgütlü işin, yeni yollarını üretmekte ve teknolojik yaratıcılık ve gelişmeyle, rekabetçilerle baş etme yollarını aramaktadır.

Doğru cevap D'dir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum