Sosyolojide Yakın Dönem Gelişmeler Deneme Sınavı Sorusu #1043999

Aşağıdakilerden hangisi post-kolonyal teori ile ilgili yanlış bir ifadedir?


Kolonileşmenin sonuçlarını baskın anlatı, söylem ve ifadeleri eleştirel bir gözle ele almaktadır.

Kolonileştirilmiş ülke insanlarının bakış açılarını ve tarihlerini göz önünde bulundurmaktadır.

Medya, edebiyat, mimari ve hukuk gibi alanlarda post-kolonyal çalışmaların ürünlerini görmek mümkündür.

Kolonileştirilen ülke ve insanların nasıl tanımlandığı ve bu tanımların sağladığı ahlaki zemini göz ardı etmektedir.

Kolonileştirilmenin sonucu olarak ortaya çıkan eşitsiz ilişki biçimlerini eleştirel olarak ele almaktadır.


Yanıt Açıklaması:

Post-kolonyal teori bir zamanlar kolonileştirilmiş olmanın sonuçlarını ya da güncel yansımalarını, baskın anlatı, söylem ve ifadeleri eleştirel bir gözle ele alarak ve kolonileştirilmiş ülke insanlarının bakış açılarına ve tarihlerine odaklanarak tartışan, sosyologların ve antropologların sıklıkla referans verdiği ve yöntembilim olarak kullandığı bir sosyal bilim alanıdır.

Kendi içerisinde birçok farklı bakış açısını ve kuramsal tartışmayı/araştırmayı barındıran post-kolonyal teori daha çok iki araştırma ve tartışma alanı üzerinden ilerlemektedir. Bunlardan birincisi, kolonileştirici güçlerin kolonileştirdikleri (ya da kolonileştirmeyi amaçladıkları) ülke ve insanları nasıl tanımladıkları ve bu ta nımlamaların farklı biçimler alan kolonileştirme çaba ve uygulamalarına sağladığı bilgisel ve ahlaki zemine eleştirel bir gözle yaklaşan çalışmalardır.

İkincisi ise, Keşifler Çağı’nda ve onu takip eden süreç içerisinde kolonileştirilmiş olan ulusların, bir zamanlar kolonileştirilmiş olmalarının sosyal ve kültürel alanda doğurduğu güncel sonuçlar ve bu sonuçların dile, sanata, siyasete, uluslararası ilişkilere, edebiyata ve ekonomik hayata aksettirdiği eşitsiz ilişki biçimlerini eleştirel bir gözle inceleyen çalışmalar olarak işaret edilebilir. Bu açıdan medya, edebiyat, mimari, sanat, sinema, hukuk, kültür ve benzeri pek çok alanda post-kolonyal çalışmaların örneklerini görmek mümkündür.

Yorumlar
  • 0 Yorum