Sosyolojiye Giriş Deneme Sınavı Sorusu #1319724

Aşağıdaki seçeneklerden hangisi doğa bilimleri ve sosyal bilimler arasında yer alan farklardan biridir ?


Doğa bilimlerinde deney yapılabilmesi, gelecekte aynı koşullar söz konusu olduğunda ne olacağına dair kesin tahminlerin yapılabilmesini sağlarken, sosyal bilimlerde tahminde bulunmak doğa bilimlerinde olduğu kadar kolay değildir.

Doğa bilimlerinde bilim insanı,sosyal bilimlerde araştırmacılar incelediği nesnelere ya da topluma müdahalede bulunamaz ve onları etkileyemez.

Doğa bilimleride,  sosyal bilimcilerde olayları teker teker ele alıp aralarındaki neden sonuç ilişkisini inceleyebilirler.  

Doğa bilimlerinde  ve  sosyal bilimlerde ölçümlemede aynı güçlüklerle karşılaşılır.

Sosyal bilimlerde doğa bilimleride kesinlikle aynı yöntemleri kullanabilir.


Yanıt Açıklaması:

Doğa bilimlerinde deney yapılabilmesi, gelecekte aynı koşullar söz konusu olduğunda ne olacağına dair kesin tahminlerin yapılabilmesini sağlar. Fakat sosyal bilimlerin konusunu oluşturan toplum, birey ve grup ilişkileri karmaşık bir etkileşim içinde olduğu ve insanların özgür iradeleriyle karar değiştirme olasılıkları söz konusu olduğu için sosyal bilimlerde tahminde bulunmak doğa bilimlerinde olduğu kadar kolay değildir.

Doğa bilimlerinde bilim insanı, incelediği nesnelere müdahalede bulunamaz ve onları etkileyemez. Sosyal bilimlerde ise araştırmacılar inceledikleri toplumun üyesidirler ve inceledikleri insanları etkileme ve onlardan etkilenme olasılıkları vardır.

Doğa bilimleri doğal olayları teker teker ele alıp aralarındaki neden sonuç ilişkisini inceleyebilir. Sosyal bilimciler ise hangi olguyu incelerlerse incelesinler, toplumsal dünyayı bir bütün olarak ele almak zorundadırlar çünkü toplum yapısı karmaşıktır ve neden sonuç ilişkilerini etkileyen çok sayıda faktör vardır.

Doğa bilimlerinde ölçüm yapmak sosyal bilimlerden daha kolaydır.

Aralarındaki bu farklılıklar, sosyal bilimlerin yöntemi hakkında çeşitli tartışmalara yol açmış, sosyal bilimlerin doğa bilimlerinin kullandığı yöntemi kullanabileceğini savunanlar olduğu gibi, kullanamayacağını da ileri sürenler olmuştur. Bu tartışmada kesinlikten söz etmek söz konusu değildir.

Doğru yanıt A'dır. 

Yorumlar
  • 0 Yorum