Sosyolojiye Giriş Deneme Sınavı Sorusu #1320190

Aile ideolojisi ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?


Aile ideolojisi, ideal tip aile modelini benimseyen ve yayan bir ideolojidir ve bu ideoloji nedeniyle aile ve akrabalık her yerde ve her zaman şu anki hallerindeymiş gibi algılanırlar, şimdiki biçimleri doğal, normal ve istenir kabul edilir.

Aile ideolojisi annelik ve ev kadınlığı rollerinin yüceltilmesini  pekiştirir, kadınları ilgi ve sadakatlarını kamusal alandaki örgütlere değil özel alanda, kendi aile ve akrabalarına göstermeye teşvik eder.

Bu ideoloji kadınların diğer kadınlarla ortak çıkarları olduğunu görmemelerini ya da önemsememelerini sağlar, üstelik annelik ve ev kadınlığı rollerini benimsemeyen diğer kadınları dışlamalarına neden olur.

Çekirdek aile anne baba ve iki çocuktan oluşan, erkeğin evi geçindiren kişi olduğu, kadının da ev kadını olduğu bir ideal tip olarak kurgulanmıştır.

Aile ideolojisi hem ideal aile biçimini hem de ideal bir aile yaşamının nasıl olması gerektiğini belirlediğini ileri sürer. Bu yönüyle aile üzerine çalışan bütün sosyologların savunduğu ideoloji özelliği taşımaktadır. 


Yanıt Açıklaması:

Klasik aile sosyolojisinde çekirdek aile anne baba ve iki çocuktan oluşan, erkeğin evi geçindiren kişi olduğu, kadının da ev kadını olduğu bir ideal tip olarak kurgulanmıştır. Aile ideolojisi, yukarıda belirtilen ideal tip aile modelini benimseyen ve yayan bir ideolojidir ve bu ideoloji nedeniyle aile ve akrabalık her yerde ve her zaman şu anki hallerindeymiş gibi algılanırlar, şimdiki biçimleri doğal, normal ve istenir kabul edilir. Aile ideolojisi annelik ve ev kadınlığı rollerinin yüceltilmesini de pekiştirir, kadınları ilgi ve sadakatlarını kamusal alandaki örgütlere değil özel alanda, kendi aile ve akrabalarına göstermeye teşvik eder. Böylece bu ideoloji kadınların diğer kadınlarla ortak çıkarları olduğunu görmemelerini ya da önemsememelerini sağlar, üstelik annelik ve ev kadınlığı rollerini benimsemeyen diğer kadınları dış- lamalarına neden olur. 

Yorumlar
  • 0 Yorum