Sosyolojiye Giriş Deneme Sınavı Sorusu #1319893

Walt W.Rostow, gelişmiş ülkelerin tarihsel ekonomik performanslarını inceleyerek ekonomik büyümenin beş aşamasını tanımlamıştır. Seçeneklerden hangisinde bu aşamalar ve açıklamaları doğru olarak verilmiştir?


Geleneksel Toplum: Bu aşama, kendini sürdürecek bir ekonomik büyüme için gerekli olan ön koşulların oluştuğu aşamadır.

 

Kalkış için ön koşullarının oluşması: Bu aşamada endüstrileşme merkezî bir olgu haline gelir ve kitlesel ölçekte yapısal değişimlerin önünü açar.

 

Olgunluğa erişme: Bu aşamada ekonomik etkinliklerin içinde modern teknolojinin payı artar, ulusal gelirden yatırıma ayrılan pay da %10-20 düzeyine çıkar.

 

Kitlesel tüketim: Toplumsal hareketliliğin çok düşük olduğu ve değişmenin olumsuz karşılandığı bu toplumlarda geleneklere dayalı hiyerarşik bir toplumsal yapı vardır ve bu nedenle güç toprak sahiplerinin elinde yoğunlaşmıştır.

 

Kalkış: Bu aşamada ülkeler askeriye, ulusal güvenlik, eşitlik, refah ya da üst sınıf için daha lüks tüketim ürünleri üretme gibi konulardan birine ya da birkaçına odaklanır.


Yanıt Açıklaması:

Seçeneklerden C seçeneğindeki aşama ve bu aşamanın bir özelliği doğru olarak verilmiştir. Diğer aşamalar ve özellikleri doğru değildir.

Yorumlar
  • 0 Yorum