Sosyolojiye Giriş Deneme Sınavı Sorusu #1320184

Aşağıdakilerden hangisi İşlevselcilik yaklaşımına yöneltilen eleştirilerdendir?


Bu yaklaşıma göre ebeveynlikle ilgili biyolojik ve sosyal roller; çocuk yetiştirme uygulamalarının kültüre ve zaman göre değişiklik göstermemektedir. 

Bu yaklaşıma göre, İsrail’de yaşayan Kibbutz toplumlarında ve ABD’de Oneida toplumunda örnekleri görülen komün yaşam tarzı, ailenin evrensel olduğunu göstermektedir.

İşlevselcilik endüstrileşme ve aile arasında herhangi bir ilişki kurmamaktadır. 

İşlevsecilik, ailenin sadece olumlu işlevlerine değinmekte; olumsuz yönlerini ise görmezden gelmektedir. 

İşlevselcilik yaklaşımına göre, endüstrileşmeden önce de birçok aile tipi vardır. 


Yanıt Açıklaması:

Pek çok sosyolog Murdock’ı eleştirmiş, sadece biyolojik cinsel üretimin evrensel olduğunu, ebeveynlikle ilgili biyolojik ve sosyal rol farklılıklarının ve çocuk yetiştirme uygulamalarının hem kültüre hem de zaman göre değiştiğini vurgulamıştır. Parsons ve diğer İşlevselciler ailenin sadece olumlu işlevlerine değinmekle, olumsuz yönlerini ise görmezden gelmekle eleştirilmişlerdir. İşlevselciliğin endüstrileşme ve aile arasında bir ilişki kurma çabası üç açıdan eleştirilmişti. Endüstri öncesi toplumlarda tek bir aile tipi yoktur, çeşitli aile tipleri vardır. Tarihçi Peter Laslett endüstri öncesi İngiltere’de geniş ailenin yaygın olduğunu gösterecek bir kanıt bulunmadığını ileri sürmektedir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum