Spor Pazarlaması Deneme Sınavı Sorusu #1172191

Spor izleyicisi ve spor taraftarlığı ile ilgili aşağıda verilen ifadelerden hangisi yanlıştır?


Spor etkinliklerinin bir izleyici topluluğu önünde yapıldığına dair en eski belgeler M.Ö. II. Yüzyıla dayanır.

Taraftarlık;  bir şeyden, görüşten, düşünceden ya da birinden yana saf tutma olarak tanımlanır.

Spor izleyicisi, her durumda spor taraftarı olarak değerlendirilemez ancak spor taraftarının taraftarlığın doğası gereği genellikle spor izleyicisi olduğu ifade edilebilir.

Spor taraftarlığı; bireylerin bir spor unsuru (takım, sporcu, lig, spor) ile duygusal olarak bütünleşmeleri ve kişisel adanmışlıkları, olarak betimlenebilir.

Türk Dil Kurumu Büyük Türkçe Sözlüğü taraftarlık kavramını fanatiklik olarak ifade etmektedir.


Yanıt Açıklaması:

Türk Dil Kurumu Büyük Türkçe Sözlüğü taraftarlık kavramını "yandaşlık" olarak ifade etmektedir. Orijinal olarak, “fanatic” kelimesinden türetilen fan (taraftar) kavramı ilk kez 1682 yılında aşırı hevesli bireyleri tanımlamak için kullanılmıştır. Kavram ilk kez 1899 yılında bir Amerikan sözlüğünde kullanıldığında “öncelikle sporda görülen coşku dolu birey” ifadesi “taraftar” kelimesinin anlamı olarak bu sözlüğün içerisinde yer almıştır (Leonard, 1998:115). Hunt, Bristol ve Bashaw (1999), spor taraftarlığını; spor ile ilgili bazı özel tüketilebilir nesnelere (sporcu, takım, lig veya spor dalı) hayranlık düzeyinde bağlılık olarak tanımlamaktadır. Bir başka tanımlamada spor taraftarlığı; bireylerin bir spor unsuru (takım, sporcu, lig, spor) ile duygusal olarak bütünleşmeleri ve kişisel adanmışlıkları, olarak betimlenmiştir (Shank, 1999:189). Goldstein (1989:176) ise; spor taraftarını, bir spor ögesine yüksek düzeyde bağlı olan kimse olarak, ifade etmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum