Spor Pazarlaması Deneme Sınavı Sorusu #754230

Kimi reklamlar tüketicilerde doğrudan davranış, kimi reklamlar da dolaylı davranış yaratmak için yapılır. Doğrudan davranış yaratmak için yapılan reklam, ürünün satın alınmasını ya da daha çok bilgi elde edilmesini teşvik eder. Dolaylı davranış yaratmak için yapılan reklam, ürünü pazara tanıtmak ve benimsenmesini sağlamak amacıyla yapılır.

Verilen bilgi ile açıklanmak istenen reklam türü hangisidir?


İşlenen konu açısından reklamlar

Talep açısından reklamlar

Mesaj açısından reklamla

Hedef pazar açısından reklamlar

Reklamı yapanlar açısından reklamlar


Yanıt Açıklaması:

Günümüzde reklamlar çok çeşitli biçimlerde yapılmaktadır ve değişik bakış açısı ve ölçütlere göre reklamları sınıflandırmak mümkündür. Aşağıda genel kabul görmüş reklam sınıflandırmalarından birine göre reklam türleri açıklanmaktadır:

  • Reklamı yapanlar açısından reklamlar: Reklam, üretici, aracı ya da hizmet işletmesi tarafından planlanır, uygulanır ve bedeli ödenir. Mal ya da hizmet üreten işletmelerce yapılan reklamların yanı sıra, perakendeciler ve dağıtıcılar da reklam yapar. Ayrıca toptancıların da perakendecilere, üreticilere ve öteki toptancılara reklam yapmaları söz konusudur.
  • Hedef pazar açısından reklamlar: Tüm reklamlar, ya son tüketicilere, ya üreticilere ya da aracılara yöneliktir. Üreticilere yönelik reklamlar, ticari reklamlar; tüketicilere yönelik reklamlar tüketici reklamları ve ham madde ya da yarı mamul alan işletmelere yönelik reklamlar endüstriyel reklamlar olarak adlandırılır.
  • Talep açısından reklamlar: Reklam, ya birincil talebi ya da seçici talebi oluşturmak için yapılır. Birincil talebin oluşturulmasında, belirli bir ürün grubuna karşılık talep uyandırılmaya çalışılır. Seçici talebin oluşturulmasında ise belirli bir markaya yönelik talep uyandırma söz konusudur.
  • İşlenen konu açısından reklamlar: Kimi reklamlar tüketicilerde doğrudan davranış, kimi reklamlar da dolaylı davranış yaratmak için yapılır. Doğrudan davranış yaratmak için yapılan reklam, ürünün satın alınmasını ya da daha çok bilgi elde edilmesini teşvik eder. Dolaylı davranış yaratmak için yapılan reklam, ürünü pazara tanıtmak ve benimsenmesini sağlamak amacıyla yapılır.
  • Mesaj açısından reklamlar: Mesaj açısından ürün ve kurumsal olmak üzere iki tip reklamdan söz edilebilir. Belirli bir ürünün ya da markanın satışını artırma amacı ile yapılan reklamlar ürün reklamları olarak ifade edilirken, belirli bir kuruluşa karşı olumlu davranış sağlamak, saygınlık kazandırmak ve bağlılık yaratmak için yapılan reklamlar ise kurumsal reklam olarak ifade edilir.
  • Ödeme açısından reklamlar: Reklam ücretinin üretici ya da aracı tarafından ödendiği durumda bireysel reklam söz konusudur. Reklam ücretlerinin birtakım işletmeler tarafından paylaşarak ödendiği durumlar ise ortaklara reklam olarak adlandırılır. Reklam ücretinin ortaklara ödenmesinin iki yolu vardır. Aynı üretim ya da dağıtım dalındaki bir grup işletmenin reklam ücretini aralarında paylaşması yatay ortaklara reklam olarak tanımlanır. Reklam giderlerinin ayrı düzeylerdeki üreticiler ve aracılar tarafından ortaklara ödenmesi ise dikey ortaklara reklam olarak nitelendirilir.
  • Coğrafi açıdan reklamlar: Coğrafi açıdan ulusal, yerel ve uluslararası reklam olarak üç tip reklamdan bahsedebiliriz. Ülkenin her yerinde bulunan bir ürün için, bölge ayırımı yapmadan, ülke bazındaki hedef kitleye ulaşmak için yapılan reklamlar ulusal reklamları oluşturur. Yerel reklam ulusal reklamın aksine yerel düzeydeki hedef kitleye ulaşmak için yapılır. Uluslararası reklam ise çok uluslu şirketlerin uluslararası piyasalarda gerçekleştirdiği reklam çeşididir. 

Doğru cevap A'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum