Spor Pazarlaması Deneme Sınavı Sorusu #1394123

Aşağıdaki ifadelerden hangisi ya da hangileri İş Portföy Analizi kavramı ile ilişkildir?

i. Bu yöntem işin içinde bulunduğu pazarların genişlemesini ve iş birimlerinin pazar paylarıyla ilgili stratejilerin geliştirilmesini sağlar. 

ii. Bir işletmenin yatırım, geliştirme ya da piyasadan çekilme kararlarını verebilmek amacıyla mevcut ürünlerini ve stratejik iş birimlerini gruplandırmaya yarayan tekniklerden biridir.

iii.  Bu model hem bilgilerin toplanması hem de yorumlanması sürecinde gündemi sınırlamakta ve  kararların dayanacağı temelleri oluşturmaktadır. 


Sadece i 

Sadece ii

Sadece iii

i ve ii

ii ve iii


Yanıt Açıklaması:

İş portföy analizi; bir işletmenin yatırım, geliştirme ya da piyasadan çekilme kararlarını verebilmek amacıyla mevcut ürünlerini ve stratejik iş birimlerini gruplandırmaya yarayan tekniklerden biridir. Bu anlamda iş portföyü, işletmenin faaliyette bulunduğu işlerin ve ürettiği ürünlerin toplamıdır. Bu yöntem işin içinde bulunduğu pazarların genişlemesini ve iş birimlerinin pazar paylarıyla ilgili stratejilerin geliştirilmesini sağlar. En iyi iş portföyü, şirketin yapabilme gücüyle piyasadaki fırsatların uyum sağlamasıyla oluşturulur.

Yorumlar
  • 0 Yorum