Spor Tesisi İşletmeciliği ve Saha Malzeme Bilgisi Deneme Sınavı Sorusu #1113962

Aynı alt amaca yönelik çalışan birimlerin aynı yöneticiye bağlı olarak faaliyet göstermesidir. Bu ilke genellikle yatay bölünmenin oluşturulması ile sağlanır. Böylece hem yönetsel uzmanlaşma hem de süreçlerde sürat elde edilmiş olur. Aşağıdakilerden hangi spor tesis işletmelerinde organizasyon ilke tanımıdır?


Yönetim birliği ilkesi

Komuta birliği ilkesi

Hiyerarşi ilkesi

Amaç birliği ilkesi:

Yetki ve sorumluluk ilkesi


Yanıt Açıklaması:

Organizasyon işlevinin, işletmeyi amaçlarına ulaştıracak, süreci kolaylaştıracak tarzda yapılması gerekmektedir. Farklı ilkelerden söz edilse de temel olarak organizasyon için şu ilkelerden söz edilmektedir (Basım ve Şeşen, 2009; Genç, 2005)

• Amaç birliği ilkesi: Amaçlar hiyerarşisi içinde, organizasyondaki tüm birimlerin aynı amaç doğrultusunda hareket etmesidir.

• Ekonomik olma ilkesi: Organizasyonun maliyeti en az, sağlayacağı fayda en çok olmalıdır.

• Faaliyetlerin tanımlanması ilkesi: Faaliyetlerin tam olarak analiz edilerek tanımlanması; bu faaliyetlerin kim tarafından nasıl yürütüleceğinin belirlenmesi gerekir. Aksi durum, kişi veya gruplar arasında çatışmaya yol açabilir.

• Hiyerarşi ilkesi: Hiyerarşi, bir örgütteki birimlerin ast üst ilişkisi bağlamında kademelendirilmesidir. Bu kapsamda, organizasyonun temel amacı bu hiyerarşik yapıyı oluşturmaktır. Sonuçta her birim, bu birimlerin içindeki tüm çalışanlar, hangi yetkilerle iş yaptıklarını, bir karar verilmesi gerektiğinde kime danışmaları gerektiğini bilmelidirler.

• Komuta birliği ilkesi: Her birimin tek bir üstten emir alması olarak tanımlanabilecek komuta birliği ilkesi, örgütsel karmaşıklığı azaltan, birimler arası çatışmayı önleyen ve örgütsel süreçlerin işleyişini kolaylaştıran bir ilkedir. Bu bağlamda temel olarak, ast bir birimin birden çok emir almasını önlemektedir.

• Yönetim birliği ilkesi: Aynı alt amaca yönelik çalışan birimlerin aynı yöneticiye bağlı olarak faaliyet göstermesidir. Bu ilke genellikle yatay bölünmenin oluşturulması ile sağlanır. Böylece hem yönetsel uzmanlaşma hem de süreçlerde sürat elde edilmiş olur.

• Yetki ve sorumluluk ilkesi: Yetki, karar verme veya diğerlerine emretme gücü olarak tanımlanabilir. Sorumluluk ise işle ilgili görevleri başarma yükümlülüğüdür. Organizasyon süreci içinde yetki ve sorumluluğun eşit olması esastır. Aksi durumda yetkisiz sorumlular ya da sorumsuz yetkililer ortaya çıkabilir. Her iki tür yönetici pozisyonu da başarısız bir örgütlenme doğrudur ve organizasyonun amacına olumsuz yönde etki eder.

• Liderliği kolaylaştırma ilkesi: Organizasyon yapısı, doğası gereği görevi zor bir süreç olan liderliği kolaylaştırıcı olmalıdır. Kurulan yapı içinde lider, en üst karar noktasının kendisi olduğunu anlamalı, bununla ilişkili yetki ve sorumluluk sahibi olmalıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum