Sporda Sponsorluk Deneme Sınavı Sorusu #968415

Birçok sponsor, yapmış olduğu faaliyetin başarı ya da başarısızlığı konusunda herhangi bir ölçüm yapmazken; büyük ölçekli ve küresel düzeye erişmiş markalar, yapmış oldukları sponsorluğun başarısını görmek için bir çaba içerisine girmektedir. Aşağıda verilen ifadelerden hangisi, bu farklı yaklaşımları en iyi şekilde açıklar?


Sponsorluğun ölçümü ya da etkisinin değerlendirilmesi, kendisinin yönetim süreci içerisinde ele alınması ile paralellik gösterir.

Sponsorluğa olan bakış açısı, değerlendirmeye olan bakışı da bir şekilde ortaya koymaktadır.

Sponsorluğun değerlendirilmesinde ölçüm teknikleri üzerinde durulur. Bu ölçüm teknikleri nitel ya da nicel yöntemlere dayanır.

Pazarlama iletişimi ve halkla ilişkiler yöntemi kapsamında kullanılan sponsorluğa ilişkin ölçüm büyük önem taşımaktadır.

Bir etkinliğin başarılı olup olmadığını anlamanın en etkin yolu ölçümdür.


Yanıt Açıklaması:

Sponsorluğa olan bakış açısı, değerlendirmeye olan bakışı da bir şekilde ortaya koymaktadır. Sponsorluğa bağış ya da hayırseverlik mantığı ile yaklaşan şirketler bunun sonucunu görmeyi de gereksiz bulabilmektedir. Çünkü verilen para zaten hayırseverlik için harcanmıştı mantığı baskın olabilmektedir. Oysa olimpiyat sponsorluğu gibi değeri milyonlarca doları bulan sponsorluklarda, harcanan bu paraların hayırseverlik için değil kurumsal bir iletişim aracı olarak ele alındığı rahatlıkla görülebilir. Bu nedenle olayı ticari bir kazan-kazan stratejisi içerisinde ele alan şirketler, etkisini görmek için büyük ölçüde ölçüm yoluna gitmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum