Stratejik Performans Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #1140001

Aşağıdakilerden hangisi temel yetenek analizinin bileşenlerinden biri değildir?


Değerli olması

Nadir olması

Taklit edilememesi

İkame edilememesi

Üretim faaliyetler


Yanıt Açıklaması:

Temel yetenek analizinin bileşenleri aşağıda açıklanmıştır.

Değerli olması: İşletme yöneticilerinin üzerinde durması gereken konu, analize konu edilen kaynak ya da yetenek, fırsatları kollama ve/veya tehditleri bertaraf emek konusunda örgüte bir değer katıp katmadığı konusudur.

Nadir olması: Bir kaynak veya yeteneğin değerli olması önem arz ediyor gözükebilir fakat bu kaynak ve yetenek, diğer bazı rakiplerinde de bulunuyor ise işletmenin sahip olduğu kaynak ve yetenek işletmeye bir rekabet avantajı sağlamamaktadır.

Taklit edilememesi: Değerli ve nadir bir kaynak ya da yetenek elde eden işletmeler , önemli bir rekabet avantajına sahip olmaktadır. Bu kaynak ve yetenekler rakip işletmeler tarafından taklit edilmez ise söz konusu rekabet avantajı, süreklilik arz edebilmektedir. Aksi halde işletme kısa süreli bir rekabet avantajına sahip olabilmektedir. Bir kaynak ve yeteneğin taklit edilememesi uzun vadede çok zordur. Bu konuda önemli olan, yeteneğin taklit edilememesi veya taklit edilme maliyetinin çok yüksek olmasıdır.

İkame edilememesi: İkame edilemezlik sayesinde işletmenin temel yeteneği, üstün bir katma değer sağlama etkinliğine sahip olmaktadır.

Birinci ünitede açıklanan ve VRIN analizi olarak ifade edilen bu analiz, temel yeteneklere ilişkin olarak yukarıda sıralanan dört temel özelliğin İngilizce baş harflerinden oluşmaktadır (value: değer, rareness: nadirlik, imitability: taklit edilme, nonsuitable: ikame edilemezlik).

Yorumlar
  • 0 Yorum