Stratejik Performans Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #1397996

Aşağıdakilerden hangileri GZFT analizinin kısıtlarındandır?

I. GZFT analizinde işletmenin Güçlü yanları üzerinde gereğinden fazla durulurken dış çevre tehdit unsurları göz ardı edilmektedir.

II. GZFT analizi statik olabilir ve değişen koşulları göz ardı edilmektedir

III. GZFT analizinde zaman zaman yöneticiler işletmenin güçlü bir yanına veya mevcut işletme stratejilerine odaklanarak bunların rekabet avantajı elde etmede ve rekabet üstünlüğünün sürdürülebilirliğinde yeterli olacağı şeklinde bir yanılgıya düşebilirler

IV. GZFT analizi basit ve yalın şekilde çevreyi analiz eder

V. GZFT analizi sonucu belirlenen işletmenin güçlü yanları her zaman bir rekabet avantajı sağlamayacaktır


I-II-III-V

I-II-III-IV

II-III-IV-V

I-II-IV-V

I-II-III-IV-V


Yanıt Açıklaması:

 başlıca kısıtları aşağıda sıralanmıştır (Pearce ve Robinson, 2015, 144-145): • GZFT analizinde işletmenin güçlü yanları üzerinde gereğinden fazla durulurken dış çevre tehdit unsurları göz ardı edilmektedir. • GZFT analizi statik olabilmekte ve değişen koşulları göz ardı edilmektedir. • GZFT analizinde zaman zaman yöneticiler işletmenin güçlü bir yanına veya mevcut işletme stratejilerine odaklanarak bunların rekabet avantajı elde etmede ve rekabet üstünlüğünün sürdürülebilirliğinde yeterli olacağı şeklinde bir yanılgıya düşebilmektedirler. • GZFT analizi sonucu belirlenen işletmenin güçlü yanları, her zaman bir rekabet avantajı sağlamayacaktır.

Yorumlar
  • 0 Yorum