Stratejik Performans Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #1139982

Aşağıdakilerden hangisi rakip analizinin bileşenleri arasında yer almaz?


Gelecekteki Hedefler

Yetenekler

Mevcut Strateji

Varsayımlar

Bilgi Toplamak


Yanıt Açıklaması:

1.Gelecekteki Hedefler: Rakibin hedeflerine ilişkin bilgiye sahip olmak, rakibin şu andaki konumundan ve mali durumundan memnun olup olmadığı, dış olaylara karşı tepkileri, geliştirebilecekleri stratejiler ve faaliyetini değiştirme olasılığı ile il- gili tahmin yapılmasını sağlayacaktır. En çok göz önüne alınanlar finansal hedefler olmasına karşın, kapsamlı bir inceleme yapmak daha faydalı olmaktadır.

2. Varsayımlar: Rakibin kendisi hakkındaki varsayımları ve rakibin sektör ve sektör- deki diğer şirketler hakkındaki varsayımları incelenmelidir. Her firmanın, kendisi ile ilgili varsayımları vardır ve bu doğrultuda hareket eder. Kendini düşük maliyetli bir üretici olarak ya da müşteri bağlılığına sahip bir firma olarak görebilir ve stra- tejisini de bunun üzerine kurgulayabilir.

3. Mevcut Strateji: Her bir rakibin şu andaki stratejilerinin bir ifadesini hazırlamak gerekmektedir. İşletme politikalarının neler olduğu ve fonksiyonların birbirine na- sıl bağlandığı temel soruları üzerine formüle edilmektedir.

4. Yetenekler: Hedefleri, varsayımları mevcut stratejisi; bir rakibin tepkilerinin ola- sılığını, zamanlamasını, doğasını ve yoğunluğunu etkilemektedir. Rakibin güçlü ve zayıf yanları, onun stratejik hamleleri başlatma ve bunlara tepki verme ve ortaya çıkan çevresel veya sektörel olaylarla ilgilenme becerisini etkilemektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum