Stratejik Performans Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #1391004

  1. İnsan kaynakları politikalarının uygulanması ve stratejilerin yürürlüğe konulmasının, çalışan davranışlarını etkilemediği sürece bir insan kaynakları çıktısı olarak ele alınması mümkün değildir.
  2. İşletme stratejisinin uygulanmasına katkı sağlayacak insan kaynaklarıyla ilişkili kritik öncül ve ardıl performans göstergelerini içermektedir. 
  3. Performans ölçüm sistemlerine yöneltilen ortak eleştiri, bu sistemlerin kurumsallaşmış olduğu ve değişimi engellediği üzerinedir. 

İnsan Kaynakları Sonuç Kartı ile ilgili yukarıdakilerden hangisi doğrudur?


Yalnız I

Yalnız II

Yalnız III

I ve II

I, II ve III


Yanıt Açıklaması:

İnsan Kaynakları Sonuç Kartı kullanan işletmelerin sağlayacağı temel faydalar şunlardır: İnsan kaynakları ölçüm sistemi, strateji uygulamalarını etkileyen insan kaynakları çıktılarıyla, strateji üzerinde herhangi bir etkisi olmayan insan kaynakları başarılarını ayırt edici olmalıdır. Örneğin insan kaynakları politikalarının uygulanması ve stratejilerin yürürlüğe konulmasının, çalışan davranışlarını etkilemediği sürece bir insan kaynakları çıktısı olarak ele alınması mümkün değildir. İyi tasarlanmış bir insan kaynakları performans ölçüm sistemi, insan kaynakları yöneticilerini sadece gündelik operasyonel faaliyetlere (cari/rutin/mutat işler) değil, bunun yanı sıra stratejik düşünmeye de yönlendirmektedir.

Öncü göstergelerin ölçümünü sağlar. İnsan Kaynakları Sonuç Kartı, işletme stratejisinin uygulanmasına katkı sağlayacak insan kaynaklarıyla ilişkili kritik öncül ve ardıl performans göstergelerini içermektedir. Bu göstergelerin takibi, insan kaynakları süreçlerinin işletme stratejisine olan katkısını belirleme konusunda yardımcı olmaktadır.

İnsan kaynaklarının, stratejinin uygulanmasına olan katkısını değerlendirir. Stratejik performans ölçüm sistemleri, insan kaynakları yöneticisine “İnsan kaynaklarının firma performansına etkisi nedir?” sorusunu yanıtlamasına olanak sağlamaktadır. İnsan kaynakları yöneticilerinin, insan kaynakları çıktılarının örgüt performansı ile ilişkisini kurarak inandırıcı ve net stratejik gerekçelere sahip olmaları gerekmektedir.

İnsan kaynakları yöneticilerinin stratejik sorumluluklarını etkili bir şekilde yönetmelerini sağlar. İnsan Kaynakları Sonuç Kartı, insan kaynakları yöneticilerine firma stratejisinin başarılı bir şekilde uygulanmasında onların kararlarının nasıl bir etkisi olduğunu net bir şekilde görmelerini sağlamaktadır. İnsan Kaynakları Sonuç Kartı insan kaynakları yöneticilerinin stratejik odaklanmasını artırmakta ve onları sistematik bir şekilde stratejik düşünmeye teşvik etmektedir.  

Esnekliği ve değişimi teşvik eder. Performans ölçüm sistemlerine yöneltilen ortak eleştiri, bu sistemlerin kurumsallaşmış olduğu ve değişimi engellediği üzerinedir. Güncellenmemiş performans amaçları yöneticilerin ve çalışanların mevcut durumlarını devam ettirmelerine neden olmaktadır. İnsan Kaynakları Sonuç Kartı, sayısal verilere odaklanan geleneksel performans ölçüm sistemlerinin yerine örgütsel stratejinin uygulanmasına odaklandığı için esnekliği ve değişimi teşvik etmektedir. Bu yaklaşım, çalışanları sadece sayılar hakkında düşünmeye yönlendirmez, örgütün stratejisini başarmada kişinin katkısının ne olabileceği konusunda da düşünmeye yönlendirir ve büyük resmin görülmesini sağlar.

Yorumlar
  • 0 Yorum