Stratejik Yönetim 1 Deneme Sınavı Sorusu #13568

Büyük işletmeler ve kobiler için dış çevre analizlerinin etkilerinin karşılaştırıldığı bir çalışmada büyük işletmeler için önem derecesi en yüksek genel çevre unsurları sırasıyla; ekonomik çevre, teknolojik çevre, sosyo-kültürel çevre, demografik çevre, politik çevre iken, kobiler için bu unsurlar sırasıyla, ekonomik çevre, teknolojik çevre, demografik çevre, yasal çevre, sosyo-kültürel çevredir. Bu karşılaştırmaya göre dış çevre analiziyle ilgili aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılabilir?


Yüksek enflasyon büyük işletmeler için bir tehditken, kobiler için işletmenin lehine bir fırsattır.
Nüfusun özellikleri ve trendleri kobileri büyük işletmelerden daha fazla etkiler.
Müşterilerin yaşam biçimleri ve değer yargıları, kobiler için büyük işletmelere göre daha ön plandadır.
Kobilerin biçimsel bir stratejik yönetim sürecine sahip olması, siyasi istikrarsızlıklara büyük işletmelerden daha hassas olması sonucunu doğurur.
Yeni teknolojilerin ortaya çıkması kobileri büyük işletmelere göre kısa süreçte daha olumsuz etkiler.

Yanıt Açıklaması: Soruda verilen önem sırasıyla a şıkkı için net bir yargı oluşturmak mümkün değildir. C şıkkında sosyo-kültürel çevrenin etkisinin büyük işletmeler için daha öncelikli olduğu doğrudur. D şıkkında biçimsel stratejik yönetim büyük işletmelere has bir sistemdir ve siyasi dengelere daha hassas olunmasına sebep olur. Teknolojik çevrenin her iki işletme için de aynı önem derecesine sahip olması e şıkkındaki gibi bir sonuç çıkarmamıza sebep olamaz.
Yorumlar
  • 0 Yorum