Stratejik Yönetim 1 Deneme Sınavı Sorusu #891726

"İşletmeler faaliyetlerini yerine getirirken ekolojiyi korumaya özen göstermelidirler. Teknoloji sayesinde işletmeler ürün ve hizmetlerini rakiplerine kıyasla daha etkili bir şekilde üretebilmekte ve pazara sunabilmektedir. Politik faktörler, işletmelerin faaliyet gösterdiği ortamdaki yasal ve düzenleyici değişkenleri ifade eder. Toplumsal tutum ve davranışlar değiştikçe, çeşitli ürün ve hizmetlere olan talep de değişecektir. Toplum içerisindeki bireylerin ve örgütlerin tüketim eğilimleri, ilgili oldukları pazar koşullarından etkilenir. Tüm bunlar iş çevresi gibi işletme için fırsatlar ve tehditler yaratma potansiyeline sahiptir."

Yukarıda verilen anlatım, aşağıdaki ifadelerden hangisi ile ilgilidir?


Rekabetin şiddeti

Pazara giriş

İş çevresi

Genel çevre

Pazarlık gücü


Yanıt Açıklaması:

"İşletmeler faaliyetlerini yerine getirirken ekolojiyi korumaya özen göstermelidirler (Ekolojik faktör). Teknoloji sayesinde işletmeler ürün ve hizmetlerini rakiplerine kıyasla daha etkili bir şekilde üretebilmekte ve pazara sunabilmektedir (Teknolojik faktör). Politik faktörler, işletmelerin faaliyet gösterdiği ortamdaki yasal ve düzenleyici değişkenleri ifade eder. Toplumsal tutum ve davranışlar değiştikçe, çeşitli ürün ve hizmetlere olan talep de değişecektir (Sosyal faktör). Toplum içerisindeki bireylerin ve örgütlerin tüketim eğilimleri, ilgili oldukları pazar koşullarından etkilenir (Ekonomik faktör). Tüm bunlar iş çevresi gibi işletme için fırsatlar ve tehditler yaratma potansiyeline sahiptir (GENEL ÇEVRE)."

Verilen anlatım, genel çevre faktörlerine yönelik ifadeler içermektedir. Diğer seçenekler iş çevresi ile ilgilidir. Doğru cevap D seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum