Stratejik Yönetim 1 Deneme Sınavı Sorusu #1221611

Aşağıdakilerden hangisi vizyonun işletmelere sağladığı faydalardan biri değildir?


Sınırlılık sağlar.

Yol göstericidir.

İlham vericidir.

Kontrol edicidir.

Kontrol edicidir.


Yanıt Açıklaması:

James R. Lucas ise vizyonun işletmelere yol gösterici, hatırlatıcı, ilham verici, kontrol edici ve özgürlük sağlayıcı rolleri sayesinde işletmeler için fayda sağladığını belirtmiştir. Bunları kısaca açmak gerekirse;

  • Vizyon yol göstericidir; vizyon işletmelerin ulaşmak istedikleri yerdir. Viz- yon tanımı ile belirlenen bu hedeften uzaklaşmak işletmeler için çaba ve za- man kaybına neden olacaktır. Belirsizliklerin ortadan kalkmasına yardımcı olarak, hedeflere ulaşma konusunda çalışanlara yol göstermektedir.
  • Vizyon hatırlatıcıdır; işletmeler bazen hedeflerinden uzaklaşabilirler ve baş- ka alanlara kayabilirler. Ancak belirlenen vizyon bize ne olmak, ne yapmak istediğimizi hatırlatıcı bir özelliğe sahiptir. Geçmişte yaptığımız hatalardan ders çıkarmamız ve bizim için neyin önemli olduğunu hatırlatması açısından önemlidir.
  • Vizyon ilham vericidir; çalışanlara işlerinin amaçları, sonuçları, üstün önce- likleri ve onu çevreleyen hedefleri hakkında ilham verir. Genellikle hiçbir çalışan yaptığı işi hemen benimsemez. Çünkü kendi hayatları ve hedefleri vardır. Ancak yapılan etkili bir vizyon tanımı bireylerin işleri ile bütünleşme- lerini sağlar.
  • Vizyon kontrol edicidir; işletme içinde çatlakların oluşması veya gereksiz iş- ler ve temel yetersizliklerle uğraşılmaya başlanması durumunda vizyon bil- dirgesi insanları gerçekle yüzleştirerek kontrol mekanizması görevi görür.
  • Vizyon özgürlük sağlar; kim olduğumuzu ve ne olmak istediğimizi bilmediğimizde ileriye dönük bir bakış açısına sahip olmak ve yüksek performans sergilemek zor olacaktır. Geçmişimizdeki olaylar bizlerde her zaman yaptığımız yol budur şeklinde bir kalıplaşmaya yol açar ve atalete neden olur. Ancak yaşayan bir vizyon bizleri battığımız çamurun içinden çekerek ferah bir geleceğin kapılarını açar.
Yorumlar
  • 0 Yorum