Stratejik Yönetim 1 Deneme Sınavı Sorusu #558044

Aşağıdakilerden hangisi İnsan Kaynakları Yönetiminin stratejik yönetim ile bütünleştirilmesini gerektiren faktörlerden biri değildir?


Ekonomik dalgalanmaların sıklaşması

Rakabetin yoğunlaşması

Demografik yapının değişmesi

Yeniden yapılanmaların yoğunlaşması

İşçi-işveren ilişkilerinin değişmesi


Yanıt Açıklaması:

İnsan kaynakları yönetiminin örgütün stratejik yönetimi ile bütünleştirilmesini gerektiren ve bu süreci etkileyen faktörler şunlardır:

  • Rekabetin yoğunlaşması: Bu gelişme birçok örgütte çalışanların sayısının azaltılmasını ve verimliliklerinin artırılmasını gerektirmektedir.
  • Teknolojik değişim hızının artması: Çalışanların becerilerinin artırılmasını, çeşitlendirilmesini, çalışanların profilinin değiştirilmesini gerektirmektedir.
  • Demografik yapının değişmesi: Birçok ülkede; kadınların, azınlıkların, yabancıların ve farklı özelliklere sahip çalışanların iş yaşamına daha yoğun bir şekilde girmesi; örgütsel kültürleri, beklentileri ve insan ilişkilerini değiştirmekte ve stratejilerin başarıyla uygulanmasını önemli ölçüde etkilemektedir.
  • Ekonomik dalgalanmaların sıklaşması: Ulusal ve küresel düzeyde birbirini izleyen ekonomik çalkantılar arasında stratejileri başarıyla uygulayabilmek için iyi tasarlanmış İK politikalarına ve uygulamalarına ihtiyaç duyulmaktadır.
  • Yeniden yapılanmaların yoğunlaşması: Örgütler arasındaki birleşme ve satın almaların artması ile küçülme, insan kaynaklarını örgüt stratejileriyle bütünleştirmeyi kaçınılmaz kılmaktadır. İKY konularına gereken önem ve öncelik verilmeden başlatılan bu tür stratejik girişimlerin çoğu başarısız olmaktadır.
Yorumlar
  • 0 Yorum