Stratejik Yönetim 1 Deneme Sınavı Sorusu #558523

İnsan kaynakları yönetiminde stratejik yaklaşımın benimsenmesi ve hayata geçirilmesi için yapılacak çalışmalardan biri de İnsan Kaynakları Yönetimi Stratejilerinin Uygulanmasıdır.Aşağıdakilerden hangisi bu uygulama kapsamında ele alınacak konulardan biridir?


Çalışanların eğitimi

İşletme misyonu

Kariyer planlama

Performans yönetimi

İşe alma


Yanıt Açıklaması:

İnsan kaynakları yönetiminde stratejik yaklaşımın benimsenmesi ve yaşama geçirilmesi beş adımda tamamlanacak bir çalışmanın yapılmasını gerektirmektedir.

  1. Örgütün Stratejik Amacının Belirlenmesi: Bu süreç, örgütün niteliği, hangi alanda faaliyet gösterdiği, başarı ile neyi ifade ettiği, hangi katma değeri yarattığı ve gelecekte nerede olmak ve ne yapmak istediği gibi soruların cevaplandırılmasını gerektirir.
  2. Stratejik Planların ve Senaryoların Uygulamaya Taşınması: İnsan kaynakları yönetimi, planlara ya da senaryolara bağlı olarak; işe alma, eğitim, kariyer planlama, performans yönetimi gibi konularda kritik kararlar almak ve eyleme geçmek durumundadır. Bu aşamada, örgütün gelecekteki başarısı için kritik faktörlerin tanımlanması, teknik, sosyal, ekonomik, yasal, politik dış çevre faktörlerinin örgüte etkisinin belirlenmesi, rakiplerin stratejilerinin analiz edilmesi, güçlü ve zayıf yönlerin ortaya konulması gibi çalışmalar yapılır.
  3. Stratejik Konumlandırma: Örgütler, stratejik amaçlarını belirlerken, gelecekte belirli bir tarihte hangi stratejik konumda olacaklarını da dikkate almak isterler. Stratejik konumlandırma, örgütün kendisini daha doğru değerlendirmesine ve pazardaki gelişmelere daha hızlı ve etkili cevap verebilmesine olanak sağlayacaktır.
  4. Kritik İnsan Kaynakları Konularının Belirlenmesi: Hangi konularda yapılacak iyileştirmelerin gerçek anlamda örgütün stratejik amaçlarına katkı sağlayacağı ve rekabetçi üstünlükler sağlayacağı belirlenmelidir.
  5. İnsan Kaynakları Yönetimi Stratejilerinin Uygulanması: İnsan kaynakları yönetimi; örgütün vizyonunu, misyonunu, stratejik hedeşerini, kurum kültürünü, inanç ve değerler sistemini ve gelecekte öngörülen stratejik konumunu dikkate alarak belirlediği kritik insan kaynakları konularında gerekli eylemleri de saptamalı, bunları planlama ve uygulama sorumluluğunu üstlenmelidir. Örgütün vizyon ve misyonunu gerçekleştirmek için kendisine düşen görevleri bilmeli ve yerine getirmelidir. Örgütün stratejik hedeşerine ulaşmasını sağlayacak insanları elde etmeli ve bu insanları doğru bilgi, beceri ve tutum ile güçlendirmelidir.

Aşıkkı hariç diğer şıklar stratejik planların ve senaryoların uygulamaya taşınması ile ilgili konulardır. Cevap A şıkkıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum