Stratejik Yönetim 1 Deneme Sınavı Sorusu #1010355

İnsan kaynakları yönetimindeki farklı yaklaşımlar;

I. Genel olarak insan kaynakları yönetimini personel yönetimine verilen yeni bir ad olarak ele alan yaklaşımlar

II. İnsan kaynakları yönetimini personel yönetiminden farklı görüp, insan kaynakları yönetiminin bir kurama dayandırılması gerektiğini, kuram geliştirmenin de sosyal bilimlere dayanılarak mümkün olabileceğini ileri süren yaklaşımlar

III. Stratejik insan kaynakları yönetimi yaklaşımı

olarak yer almaktadır. Bu yaklaşımlardan hangisi veya hangileri örgüt içindeki personelin işlevsel faaliyetlerini temel düşünce olarak ele almaktadır?


I ve II

II ve III

I ve III

Yalnız I

Yalnız III


Yanıt Açıklaması:

Birinci yaklaşımda temel düşünce, örgüt içinde personelin işlevsel faaliyetleridir. Yeniden adlandırma yaklaşımı da denilen bu yaklaşımda, personel yönetimi ile insan kaynakları yaklaşımı arasında felsefi düzeyde, işlevsel düzeyde ve personel yönetimi uygulamalarının yönetim tarafından belirlenmiş değerlerle, bütünleştirilmesi düzeyinde farklılıklar mevcuttur. İkinci yaklaşımda da geliştirilen kuram ile yöneticilere insan kaynakları yönetimi ve düşüncesi konusunda bir çerçeve sunulmaktadır. Üçüncü yaklaşım olan stratejik insan kaynakları yönetimi ise örgütün insan kaynaklarını nasıl daha etkin kullanarak rekabetçi üstünlüklerini artırabilecekleri konusu üzerinde duran, pazara yönelik bir yaklaşımdır. Bu doğrultuda insan kaynakları yönetimi; örgütlerde çalışanların, stratejik amaç ve hedeflere ulaşmak için nasıl daha etkin bir şekilde yönetilebileceği konusunu ele almaktadır.

Buna göre doğru cevap D seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum