Stratejik Yönetim 2 Deneme Sınavı Sorusu #19345

işletmelerin sosyal sorumlulukları hususunda iki farklı yaklaşım söz konusudur. aşağıdakilerden hangisi "işletmelerin çeşitli sosyal paydaşlara karşı geniş bir sorumluluk taşıdığını" savunan yaklaşımı destekleyen sonuçlardan birisidir?


Sosyal beklentilere cevap vermek, işletmenin uzun dönemlimenfaatleri içindedir.
Sosyal sorumluluklar üzerine odaklanmak, temel kâr amacı olan kâr makzimizasyonundan uzaklaştırır.
Sosyal programlar işletmeler için maliyetlidir ve rekabet yeteneğini olumsuz yönde etkiler.
Özel işletmeler topluma karşı sorumlu değildir ve sosyal programlarda yer almamalıdır.
İşletmelerin kâr amaçları ile sosyal programların kamuya dair amaçları dolayısıyla çıkarlar arasında fikir ayrılığı vardır.

Yanıt Açıklaması: 1. Sosyal beklentilere cevap vermek, işletmenin uzun dönemli menfaatleri içindedir. 2. Toplum tarafından sa¤lanan kaynakların kullanılmasında bu bakış açısı işletmeye meşruiyet sa¤lar. 3. İşletmenin kamuoyundaki imajı, sosyal gerekliliklere duyarlı olması olarak geliştirilmek zorundadır, bu sa¤lanmış olur. 4. Toplumun zarar görebilece¤i durumları engellemede gönüllü sorumluluk alarak işletme, faaliyet gösterirken kanunlarla gelebilecek bazı kısıtlamalardan da kaçınmış olur, bu durumdan topluma pozitif sonuçlar çıkar. 5. Toplum işletmeden, ürün ve kâr elde etmesinden çok, önemli sosyal programları desteklemesini bekler. Yani kamuoyu bir grup insan olarak de¤erlendirildi¤inde, böylesi bir hareket biçimi ve hareketinde böylesi gerekçesi vardır. 6. İşletmeler, hükûmet, belli gruplar, sendika, kamu kurumları gibi çok sayıda hissedara sahip olmaları nedeniyle sadece hissedarlarını tatmin etmek için faaliyet gösteremez. Bu gerçe¤e ra¤men hissedarlarla ilgili ısrar, işletmeye duyulan güveni ciddi bir biçimde sarsar. 7. İşletmeler pek çok sosyal sorunu çözecek kaynaklara sahip tek kurumlardır. Bu nedenle herhangi bir sosyal programa işletme tarafından verilen ret cevabıyla birlikte getirilen açıklama, gerçe¤i yansıtmaz, işletme de bu durumun sonuçlarını görür. 8. Sosyal programların içinde yer almak, kârlı yeni fırsatlar yaratabilir.
Yorumlar
  • 0 Yorum