Stratejik Yönetim Deneme Sınavı Sorusu #1332402

Aşağıdakilerden hangisi Ürünlerin, hizmetlerin veya işlemlerin yerine getirilmesinde, görevlerin nasıl gerçekleştiğinin bir program dahilinde tarafsız olarak ölçülmesi yöntemidir?


Tutarlılık

Uygunluk

Yapılabilirlik

Fayda sağlama

Performans 


Yanıt Açıklaması:

Tutarlılık: Benimsenen strateji işletmenin temel amacı ve politikaları ile çelişkili olmamalıdır. Örgütün içinde yaşanan çatışmalar, bölümler arasındaki rekabet benimsenen strateji ile işletme amaçları arasında tutarsızlık olduğunun işaretleri olabilir.

Uygunluk: Stratejiler, işletmenin faaliyet gösterdiği çevredeki eğilimler ile uyumlu olmalıdır. Örneğin dijital fotoğraf makinalarının giderek yaygınlaştığı dönemde, dijital olmayan makinalar üretmek stratejisi işletme için zarar getirebilir.

Yapılabilirlik: işletmenin sahip olduğu, fiziksel, finansal ve insan kaynakları ile yapılabilir; ya da çevreden elde edilebilecek kaynaklar ile uygulanabilir nitelikte stratejiler seçilmelidir.

Fayda sağlama: Belirlenen bir alana yönelik seçilen stratejiler, işletmenin rekabet avantajına, piyasadaki durumuna, uzun vadede gelişimine olumlu katkı sağlayacak türde olmalıdır.

Performans ölçümü, ürünlerin, hizmetlerin veya işlemlerin yerine getirilmesinde, görevlerin nasıl gerçekleştiğinin bir program dahilinde tarafsız olarak ölçülmesi yöntemidir. Performansın ölçülebilir olması demek bir takım sayısal göstergeler ile ifade edilebilmesi demektir. Performans noktalarından elde edilen ölçümlerin stratejik değerlendirme ve kontrol sistemine aktarılması
ile stratejilerin yeniden düzenlenmesi sağlanır. Performans ölçüm sonuçları kurum içinde kullanılabileceği gibi, kurum dışı paydaşlar ile de paylaşılabilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum