Stratejik Yönetim Deneme Sınavı Sorusu #1332408

Önceden belirlenmiş bir takım hedeflere ulaşılıp ulaşılmadığının belirli aralıklarla kontrol edildiği, genellikle Proje bazlı çalışmalarda daha fazla kullanılan ve bir projenin başarılı olarak kabul edilebilmesi için bir takım gerekliliklerin sağlanmasını garanti eden kontrol türü aşağıdakilerden hangisidir?


Stratejik Takip

Alarm Kontrolü

Öncül Kontrol

Pazar Kontrolü

Mihenk Noktası 


Yanıt Açıklaması:

Mihenk noktası uygulamaları ile önceden belirlenmiş bir takım hedeflere ulaşılıp ulaşılmadığı belirli aralıklarla kontrol edilir. Proje bazlı çalışmalarda daha fazla kullanılan bir kontrol türüdür, bir projenin başarılı olarak kabul edilebilmesi için bir takım gerekliliklerin sağlanmasını garanti eder.

Alarm Kontrolü Örgütün faaliyet gösterdiği ortamda, düşük olasılıklı fakat tahribat etkisi yüksek her hangi bir beklenmeyen ve acilen müdahale edilmesi gereken durumlara karşı hızla tepki alabilmek için, söz konusu durumların neler olabileceğinin önceden belirlenmesidir.

Öncül Kontrol Her bir işletme stratejisi, işletmenin çevresi ile ilgili ya da iç ortam› ile ilgili bir takım varsayımlara ya da tahminlere dayalıdır. Öncül kontrol ile varsayımların ya da tahminlerin geçerliğinin devam edip etmediği metodolojik olarak ve sürekli olarak kontrol edilir.

Pazar Kontrolü Davranışsal kontrolün bir diğer türü de, işletmenin pazara sunduğu ürünlerin değerlendirilmesi için fiyat ve pazardaki rekabetin eş zamanlı olarak kontrolü için kullanılan pazar kontrolüdür. Yöneticiler, kendi örgütlerinin etkenliğinin bir göstergesi olarak, pazardaki fiyatları ve karlılığı karşılaştırmalı olarak kullanabilirler. 

Stratejik takip: işletme dışında gelişen ve işletmenin benimsediği stratejiyi etkileme olasılığı bulunan bir takım olayların
ya da değişkenlerin sürekli olarak takip edilmesidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum