Stratejik Yönetim Deneme Sınavı Sorusu #1243813

  1. Teknolojik yenilik
  2. Stratejik pazar analizi
  3. Pazar nişleri
  4. Ürün tasarımı
  5. E-Ticaretten yararlanma

Yukarıdakilerden hangileri yenilik stratejjsi ögeleridir?


I ve II

I ve V

I, III ve IV

II, III ve V

I, II, III ve IV


Yanıt Açıklaması:

Teknolojik ve yönetsel yeniliklerin yanı sıra yeni ekonomi, sanal ticaret, sanal işletme, sanal şirket, elektronik ticaret, İnternet gibi kavramlarla anılan bilgi-iletişim teknolojileri, bütün strateji türleri ve özellikle de iş stratejileriyle (işletme) eşleşmek, etkileşmek ve bütünleşmek durumdadır. Bir başka deyimle, yenilik ve bilgi-iletişim teknolojileri stratejileri hem bir bağımsız, ayrı strateji hem de stratejik yönetimde yer alan tüm stratejileri etkileyen geçişli, sirayetli stratejidir. Bu yönüyle strateji hiyerarşisinden ayrı olarak anlatılmaktadır. Bu geçişsellik, yeniliğin ve bilgi-iletişim teknolojisinin; bir işletmenin, bir şirketin faaliyetlerine nüfuz ederek onların artı değer yaratma yeteneğine etki yapmasından kaynaklanmaktadır. Yenilik ve bilgi-iletişim teknolojileri stratejileri; yenilik stratejileri ve bilgi-iletişim teknolojileri stratejileri olmak üzere iki gruba ayrılmaktadır.

Joseph Schumpeter’e göre yenilik, teknik gelişme veya yeni kaynakların gelişimidir. Peter Drucker’ a göre yenilik, verimlilikte yeni bir boyut yaratan değişimdir.

Yenilik; üretim ve pazarlama faaliyetleri bağlamında normal yenilik, pazar nişi yaratan yenilik, devrimci yenilik ve mimari yenilik olmak üzere dörde ayrılır.

Yenilik stratejisinin; teknolojik yenilik, stratejik pazar analizi, pazar nişleri ve ürün tasarımı olmak üzere dört öğesi vardır.

Bu bilgilerden de anlaşıldığı gibi, doğru cevap E’dir. Seçenek V’de yer alan “E-Ticaretten yararlanma” ögesi yenilik stratejisinin değil, bilgi-iletişim teknolojisi stratejisinin ögesidir. Bilgi-iletişim teknolojisi stratejisinin; e-ticaretten yararlanma, mevcut bilgi-iletişim teknolojileri sistemini güncelleme, iş faaliyetlerinin bütün alanlarındaki bilgi-iletişim teknolojileri sistemini iyileştirme olmak üzere üç öğesi vardır.

Yorumlar
  • 0 Yorum