Stratejik Yönetim Deneme Sınavı Sorusu #1224546

Strateji seçimi politik yönden ele alındığında aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?


Kabul gören bir stratejiyle “tatmin edici” sonuçları elde etmek, kabul görmeyen bir stratejiyle “en iyi” sonuçları elde etmekten iyidir.

Spesifik konulardan, daha fazla insanı ilgilendiren konulara geçiş yapmak, stratejistin örgütsel sadakat yaratmak için elindeki seçenekleri arttıracaktır.

Uzun vadeli çıkarlar için kısa vadeli çıkarlardan vazgeçilebilir. 

Orta düzey yöneticiler için olumsuz sonuçlar taşıyan strateji ve politika kararları alınırken bu yöneticilere fikir sorulmamalıdır.

Belli sonuçları, farklı yol ve yöntemler izleyerek elde etmek mümkündür.


Yanıt Açıklaması:

Stratejilerin etkinliği ve örgütsel sadakatin sağlanması için stratejistler, politikacılar tarafından yüzyıllardır başarıyla kullanılan aşağıdaki taktikleri uygulayabilirler:

  • Belli sonuçları, farklı yol ve yöntemler izleyerek elde etmek mümkündür. Stratejistler, olumlu bir sonuç elde etmenin, onu elde etmek için belli bir yöntemi dikte etmekten daha önemli olduğu bilmelidir. Aynı sonuçlara ulaşan ancak örgütsel sadakat için potansiyel sunan alternatifler de geliştirilebilir.
  • Kabul gören bir stratejiyle “tatmin edici” sonuçları elde etmek, kabul görmeyen bir stratejiyle “en iyi” sonuçları elde etmekten iyidir.
  • Spesifik konulardan, daha fazla insanı ilgilendiren konulara geçiş yapmak, stratejistin örgütsel sadakat yaratmak için elindeki seçenekleri arttıracaktır.
  • Uzun vadeli çıkarlar için kısa vadeli çıkarlardan vazgeçilebilir. Örneğin işletmenin iflasa sürüklenmemesi için çalışanların maaş zammından vazgeçilebilir.
  • Orta düzey yöneticiler için olumsuz sonuçlar taşıyan strateji ve politika kararlarına, bu yöneticilerce müdahale gelebilir. Orta düzey yöneticilerin karşıt fikirlerini ve itirazlarını uygun zeminlerde dile getirme şansı verilmelidir. Aksi takdirde, stratejiler uygulanmaya başladıktan sonra çeşitli tepkiler geliştirebilirler.
Yorumlar
  • 0 Yorum