Stratejik Yönetim Deneme Sınavı Sorusu #1332397

“İşletmelerin performanslarının değerlendirilmesinde finansal yaklaşımların yetersiz kalması üzerine, Kaplan ve Norton tarafından finansal ölçümler yanında, finansal olmayan ölçümleri de değerlendirmede kullanan kurumsal başarı karnesi yaklaşımı önerilmiştir. Kurumsal başarı karnesi, işletmenin vizyonu ve stratejilerini, faaliyetleri ile ilişkilendiren, işletme içi ve dışı iletişimi geliştiren, işletme performansının stratejik hedefler ile uyumlu olarak izlemesine yönelik bir stratejik yönetim sistemidir. Finansal ölçümler yanında, finansal olmayanların kullanılması, işletme performansının ölçülmesine daha dengeli bir bakış açısı getirmiştir.”

Yukarıda bahsedilen kurumsal başarı karnesi tanımı içinde hangi öge yer almazsa, işletmelerin performansını değerlendirmek yetersiz kalır?


İşletmenin vizyonu

Stratejik hedef

Finansal olmayan ölçümler

Stratejik yönetim sistemi

Kaplan ve Norton


Yanıt Açıklaması:

Kurumsal başarı karnesinin tanımı içindeki en önemli öge finansal olmayan ölçümlerin yer almasıdır. Zaten finansal ölçümlerin yetersizliği nedeniyle Kaplan ve Norton finansal olmayan ölçümlere yönelmişlerdir. Kurumsal başarı karnesinde kullanılan performans ölçümleri 4 bölümden oluşmaktadır: Finansal ölçümler, Müşteriler ile ilgili ölçümler, işletmenin iç ortamı ve iş süreçleri ile ilgili ölçümler, işletmenin öğrenme ve yenilikçilik kapasitesi ile ilgili ölçümler.

Yorumlar
  • 0 Yorum