Stratejik Yönetim Deneme Sınavı Sorusu #1268771

Aşağıdakilerden hangisi sürdürülebilir üretim için uygulanması gereken stratejilerden biri değildir?


Daha az malzeme ve enerji kullanılması

İstenmeyen çıktıların azaltılarak daha temiz üretim gerçekleştirilmesi

Girdi olarak kullanılan malzemelerde zehirli olanların yerine zehirli olmayanların, yenilenemeyenler yerine yenilenebilir olanlar tercih edilmesi

Çıktıları geri dönüşüm ve benzeri teknikleri kullanarak tekrar girdi haline dönüştürüp üretimde kullanılması

Sahiplik ve üretim yapısında değişiklik yapma, yani “kullan-at yenisini al” yaklaşımını benimseme


Yanıt Açıklaması:

Sürdürülebilir üretim için beş strateji uygulanabilir ;

1. Daha az malzeme ve enerji kullanılması.

2. Girdi olarak kullanılan malzemelerde zehirli olanların yerine zehirli olmayanların, yenilenemeyenler yerine yenilenebilir olanlar tercih edilmesi. Örneğin, elektronik üreticileri, lehim malzemeleri içinde kullanılan kurşunun çevreye verdiği zarar nedeniyle artık lehim için kurşun içermeyen malzemeler ve yöntemler kullanmaktadırlar.

3. İstenmeyen çıktıların azaltılarak daha temiz üretim gerçekleştirilmesi. Örneğin, Anglia Circuits, üretimden sonra çıkan kirli suları içilebilir kalitede temizlemektedir.

4. Çıktıları geri dönüşüm ve benzeri teknikleri kullanarak tekrar girdi haline dönüştürüp üretimde kullanılması. Kodak, tek kullanımlık fotoğraf makinelerinde yaptığı yenilikle daha az malzeme kullanımını sağlamış, bunu da kullanılan makineleri geri toplayıp tekrar kullanıma hazırlayarak yapmıştır.

5. Sahiplik ve üretim yapısında değişiklik yapma, yani “kullan-at yenisini al” yaklaşımından uzaklaşarak, dayanıklı tüketim mallarının mülkiyetini müşteriye vermek yerine, ürünlerin kiralanması sonucu bir çeşit hizmet bedeli karşılığı ürün kullanımını tercih etmesi. Örneğin, Elektrolux, ürettiği beyaz eşyalar için finansal kiralama stratejisini benimsemiştir.

Yorumlar
  • 0 Yorum