Stratejik Yönetim Deneme Sınavı Sorusu #1332407

Aşağıdakilerden hangisi işletmelerin verimli ve etkin çalışmasına katkı sağlayacak nitelikte olup İşletmenin öğrenme ve yenilikçilik kapasitesi ile ilgili ölçümleri arasında yer almaktadır?


Yapılan Üretimdeki Hata Oranları

İş gücünün İşe Zamanında Gelme

Yatırımların Geri Dönüşü

Hisse Başına Kazanç Miktarı

Yeni Ürün Geliştirilmesi


Yanıt Açıklaması:

Finansal ölçümler: Finansal ölçümler, işletmenin elde ettiği sonuçların finansal yansımalarıdır. Geleneksel finansal oranlar, karlılık, yatırımların geri dönüşü, oranı, hisse başına kazanç miktarı, net nakit akışı yine ölçüm sisteminin önemli bir bileşeni olmaya devam etmektedir.

Müşteriler ile ilgili ölçümler: Finansal göstergeler yanında müşteriler ile ilgili, müşterilerin tekrar satın alma oranları, memnuniyet düzeyleri, müşteri şikayetleri gibi işletmenin müşterileri ile olan süreçlerine yönelik ölçümlerdir.

İşletmenin iç ortamı ve iş süreçleri ile ilgili ölçümler: işletmede işlerin yapılması sırasında pek çok süreç devam eder, bunların her biri ile ilgili olarak çeşitli performans göstergeleri, amaca bağlı olarak ölçülebilir, örneğin işletmenin kaynaklarını ne kadar verimli kullandığının ölçülmesi, yapılan üretimdeki hata oranları, kullanılan tezgâhların tamire ihtiyaç duyma sıklığı ve tamir edilme zamanları, işgücünün işe zamanında gelme ölçümleri gibi çok farklı nitelikte ölçümler performans göstergesi olarak kullanılabilir.

İşletmenin öğrenme ve yenilikçilik kapasitesi ile ilgili ölçümler: işletmelerde yaşanan gelişmeler, deneyimler daha sonraki süreçleri etkileyebilir. Öğrenme olarak adlandırılan bu durum, eğer olumlu yönde kullanılabilirse işletmelerin verimli ve etkin çalışmasına katkı sağlar. Öğrenme ile ilgili ölçümler, süreçlerde yapılan geliştirme çalışmaları, geliştirme çalışmaları sonucunda edilen tasarruflar, yeni fikirlerin iş süreçlerine uygulanması, yeni ürün geliştirilmesi ile ilgili çeşitli ölçümler, öğrenme ve yenilikçilik kapasitesi ile ilgili ölçümlere örnek verilebilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum