Stratejik Yönetim Deneme Sınavı Sorusu #1244858

  1. Radikal dönüşüm
  2. Anahtar süreçlerinin dönüşümü
  3. Eski yöntemlerle birlikte İnterneti de aynı amaçlarla kullanmak
  4. Bekle Gör

Yukarıdakilerden hangileri iş süreçlerini bilgi teknolojileri bağlamında yeniden yapılandırma konusunda genellikle işletmelerin takip ettiği politikalardandır?


I ve II

II ve III

III ve IV

I, II ve IV

I, II, III ve IV


Yanıt Açıklaması:

İş süreçlerini yeniden yapılandırma faaliyetlerinin odaklanacağı noktalar Yeni bilgi-iletişim teknolojilerini kullanarak iş süreçlerini yeniden yapılandırma faaliyetinin odaklanacağı noktalar; operasyonların üretkenliği, kalitesi, kapasitesi, karşılık verme hızı ve esnekliği iyileştirme olmalıdır. Bilgi-iletişim teknolojileri stratejilerinin yukarıda açıklanan üç öğesinin başarıyla uygulanması için bilgi-iletişim teknolojileriyle ilgili iş süreçlerindeki yapılacak değişimler belirlenmeli, yapılacak değişikliklerin boyutu ve yararları ortaya konmalı, değişikleri uygulamak için projeler belirlenmelidir. İş süreçlerini bilgi teknolojileri bağlamında yeniden yapılandırması konusunda genellikle işletmeler şu politikaları takip etmektedirler:

  • Radikal dönüşüm: Tüm süreçlerin kökenine inerek mevcut yapının ve süreçlerin göz ardı edilerek yeni yolların tasarlanmasıdır. Bu İnternetin işletme çalışmalarının merkezine yerleştirilmesi anlamına gelmektedir.
  • Anahtar süreçlerin dönüşümü: İnternet teknolojileri kullanılarak işletmenin anahtar süreçlerinin dönüştürülmesidir.
  • Eski yöntemlerle birlikte İnterneti de aynı amaçlarla kullanmak: Belli amaçların İnternet ortamına taşınarak iş süreçlerini değiştirmeyip eski yöntemlerle birlikte İnterneti de aynı amaçlı kullanmak.
  • Bekle gör: Bazı işletmeler duyarsız kalıp sektördeki değişmeleri izlemektedirler. Bu tip işletmeler son teknolojiye sahip olabilmek için değişimi ertelemekte ve beklemek, “pişman olma” ile sonuçlanmaktadır. Zira son teknolojiye sahip olmak adaptasyon ile öncekiyle etkileşimi gerekli kılar. Sürekli en son olanını beklemek anlamsızdır. Zira değişim bilgi teknolojilerinde süreklidir.

Bu bilgilerden de anlaşıldığı gibi, seçeneklerde yer alan politikaların tümü, iş süreçlerini bilgi teknolojileri bağlamında yeniden yapılandırma konusunda genellikle işletmelerin takip ettiği politikalardandır, dolayısıyla doğru cevap E’dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum