Stratejik Yönetim Deneme Sınavı Sorusu #1244574

Hangi pazar nişinde üretim yapan işletmelerin maliyetleri düşük ve verimleri yüksek olmalıdır?


Yüksek performanslı pazar nişi

Düşük performanslı pazar nişi

Kaliteli ürün pazar nişi

Moda pazar nişi

Pazar Dilimi 3


Yanıt Açıklaması:

Bütün pazarlar heterojendir. Müşterilerin gereksinimleri, fiyat duyarlılıkları, estetik anlayışları birbirlerinden tamamen farklıdır. Bu bağlamda pazarları, homojen pazar dilimleriyle ayırarak belirli bir müşteri kesimi (pazar dilimi, bölümü) veya pazar nişi için doğru ürün çeşidini doğru fiyatla tasarlayıp üretmek önem kazanır. Ürün ya da hizmetler bu bakımdan dörde ayrılabilir. Burada fiyat ve performans olmak üzere iki faktöre göre mal ve hizmetler dilimlenir, homojenleştirilir.

Bazı müşteriler yüksek performansa sahip ürünü tercih edip bedelini öderler. Buna yüksek performanslı pazar nişi denir. Bazı müşteriler düşük fiyatla standart ürüne duyarlıdırlar. Buna düşük performanslı pazar nişi denir. Bazı müşteriler düşük fiyatla kaliteli ürün arayışına girerler ve bulup alırlar. Buna da kaliteli ürün pazarı nişi denir. Bazı müşteriler de moda eğilimine düşük performanslı ürüne yüksek fiyatlar öderler ki buna da moda pazar nişi denir. Kaliteli ürün pazar nişinde üretim yapan işletmelerin; maliyetleri düşük ve verimlilikleri yüksek olmalıdır. ABD pazarına giren Japon otomobilleri buna örnek gösterilebilir. Nüfusun değişimi ve yaşlanması, sağlık sektörünü ve emeklilere yönelik, yaşlılara yönelik bakım hizmetlerini öne çıkarmıştır.

Bu bilgilerden de anlaşıldığı gibi doğru cevap C’dir. Kaliteli ürün pazar nişinde üretim yapan işletmelerin maliyetleri düşük ve verimleri yüksek olmalıdır. “Yüksek performanslı pazar nişi”, “Düşük performanslı pazar nişi”, “Kaliteli ürün pazar nişi” ve “Moda pazar nişi” pazarların performans faktörüne göre dilimlenmesidir. “”Pazar Dilimi 3 ise fiyat bağlamında ayırılan p”azar nişlerindedir.

Benzer şekilde fiyat bağlamında pazar nişlerini (dilimlerini) üçe ayırabiliriz:

Pazar Dilimi 1: Bu dilimdeki müşteriler standart ürünü talep ederler, fiyata oldukça duyarlıdırlar.

Pazar Dilimi 2: Fiyat aşırı duyarlı dilimdeki müşterilerden belirgin olarak farklı bir ürün talep ederler ve biraz daha fazla bir fiyat ödeyebilirler. Özel beklentileri karşılandıkça fazla fiyat için sorun çıkarmazlar.

Pazar Dilimi 3: Bu pazar diliminde yer alan müşteriler benzersizlik, yenilik, seçkinlik isterler ve yüksek fiyatı ödemeye hazırdırlar. Fiyata duyarlı değildirler.

Yorumlar
  • 0 Yorum