Stratejik Yönetim Deneme Sınavı Sorusu #1198799

Bir örgütün, dış tehditlerin etkisini bertaraf etmek ya da azaltmak için ör­gütün güçlü yönlerini kullanılması üzerine kurgulanan stratejiler aşağıdakilerden hangisidir?


SO stratejileri

WO stratejileri

ST stratejileri

WT stratejileri

WS stratejileri


Yanıt Açıklaması:

ALTERNATİF STRATEJİLERİN FORMÜLE EDİLMESİ

İşletme ve Operasyon Düzeyinde Stratejilerin Formüle Edilmesi

SWOT Matrisi Bildiğiniz gibi SWOT bir örgütün güçlü (S- Strengths) ve zayıf (W- Weaknesses) yanları gibi örgüt içi faktörler ile fırsatlar (O- Opportunities) ve tehditler (T-Threats) gibi iki örgüt dışı faktör üzerinde durarak örgütün stratejik açıdan ana­lizini yapan bir tekniktir. Kritik dış ve iç faktörleri birleştirmek SWOT matrisi oluşturmanın en zor kısmıdır ve iyi bir muhakeme becerisi gerektirir. SWOT mat­risini yapmanın en iyi tek bir yolu yoktur ve stratejistler birbirinden farklı ikili matrisler oluşturabilirler. SWOT Matrisi de yöneticilerin dört farklı tip strateji geliştirmesine yardımcı olur. Bunlar (David, 2011:210):

  • SO (güçlü yönler ve fırsatlar),
  • WO (zayıf yönler ve fırsatlar),
  • ST (güçlü yönler ve tehditler) ile
  • WT (zayıf yönler ve tehditler) dir.

ST stratejileri, dış tehditlerin etkisini bertaraf etmek ya da azaltmak için ör­gütün güçlü yönlerini kullanır. Örneğin bir işletme güçlü sermaye yapısını kul­lanarak kendisi için çok kritik olan hammadde kaynaklarını elde ederek rakip işletmenin büyüme olanaklarını durdurabilir ya da üretmiş olduğu ürünlerinin fiyatlarını düşük tutmak yoluyla pazarı yeni işletmeler için daha az cazip bir hale getirebilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum